ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Πρώτο δημοψήφισμα για το σχέδιο Συντάγματος

αίγυπτος-πρώτο-δημοψήφισμα-για-το-σχέ-70513

Ένα τμήμα από τα περίπου 51 εκατομμύρια ψηφοφόρων της Αιγύπτου καλείται να αποφασίσει το Σάββατο για το νέο σχέδιο Συντάγματος σε ένα δημοψήφισμα που διεξάγεται σε συνθήκες μεγάλης πολιτικής πίεσης.

Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί αρχικά σε δέκα επαρχίες, συμπεριλαμβανομένου του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και της ασταθούς περιοχής του Σινά. Σε άλλες δεκαεπτά επαρχίες θα διεξαχθεί στις 22 Δεκεμβρίου.

Η διαίρεση της χώρας σε δύο ζώνες, με δύο διαφορετικές ημερομηνίες δημοψηφίσματος, αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, προφανώς για να αντιμετωπιστεί το πιθανό μποϊκοτάζ πολλών δικαστών που είναι επιφορτισμένοι να επιβλέπουν τη διαδικασία.

Το σχέδιο του Συντάγματος που τίθεται σε δημοψήφισμα στόχο έχει να παρέχει στη χώρα ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αντικατοπτρίζει τις πολιτικές αλλαγές στη χώρα μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ στις αρχές του 2011.

Η κοσμική αντιπολίτευση, τα αριστερά και τα φιλελεύθερα κόμματα επικρίνουν το σχέδιο του Συντάγματος που πέρασε βιαστικά από την επιτροπή η οποία κυριαρχείται από τους ισλαμιστές, διότι, όπως λένε, ανοίγει το δρόμο σε μια νομικίστικη ερμηνεία του Ισλάμ και προσφέρει ελάχιστες εγγυήσεις για πολιτικές ελευθερίες.

Το δημοψήφισμα ταυτόχρονα θεωρείται ως μια μορφή ψήφου εμπιστοσύνης υπέρ ή κατά του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος εξελέγη με οριακή πλειοψηφία, τον περασμένο Ιούνιο. Ο κ. Μόρσι που μπορεί να υπολογίζει στην ισχυρή ισλαμική αδελφότητα, αντιμετωπίζει πολλά κυβερνητικά προβλήματα εξ αιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης, που προκαλεί λαϊκή δυσαρέσκεια.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 8:00 τοπική ώρα (6:00 GMT) και θα κλείσουν στις 19:00 μ.μ. (1700 GMT).

Επεισόδια στην Αλεξάνδρεια

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία της Αιγύπτου έκανε χρήση δακρυγόνων την Παρασκευή το βράδυ, για να διαλύσει ομάδα διαδηλωτών που είχε στραφεί κατά των ισλαμιστών, έξω από τζαμί στην Αλεξάνδρεια.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν νωρίτερα την ίδια μέρα, όταν διαδηλωτές στράφηκαν κατά ενός ανώτερου μουσουλμάνου κληρικού, ο οποίος κάλεσε το λαό να ψηφίσει υπέρ του νέου συντάγματος.

Οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το τζαμί όπου είχε καταφύγει ο θρησκευτικός ηγέτης. Οι προσπάθειες της αστυνομίας να σταματήσουν την πολιορκία του τζαμιού μέσω διαπραγματεύσεων, απέτυχαν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, και ενώ οι υποστηρικτές του θρησκευτικού ηγέτη συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές επιχειρώντας να τους απομακρύνουν.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν 15 άτομα, σύμφωνα με τις ιατρικές υπηρεσίες, ενώ πυρπολήθηκαν πολλά αυτοκίνητα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου