ΔΙΕΘΝΗ

“Καρφιά” Ολάντ στους οίκους αξιολόγησης

καρφιά-ολάντ-στους-οίκους-αξιολόγη-71161
Ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ότι η χώρα του δεν καθορίζει την οικονομική πολιτική της σε συνάρτηση με τις κρίσεις των οίκων αξιολόγησης αλλά με γνώμονα το συμφέρον της Γαλλίας, στον απόηχο της απόφασης που έλαβε ο Fitch να διατηρήσει το τριπλό Α για την μακροπρόθεσμη γαλλική πιστοληπτική ικανότητα, αλλά με αρνητική προοπτική.
«Θα ακούσουμε αυτό που λέγεται, όμως την οικονομική πολιτική μας δεν θα την καθορίσουμε σε συνάρτηση με τον τάδε ή τον δείνα οίκο αξιολόγησης, την πολιτική μας θα την καθορίσουμε με γνώμονα το συμφέρον της Γαλλίας», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη που έδωσε στη βελγική πρωτεύουσα μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής.
Πρόσθεσε ότι «την πολιτική την καθορίζει το τι θέλουμε να δώσουμε στη Γαλλία ώστε να είναι δυνατή στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για να της αφαιρέσουμε από τις αδυναμίες σε ότι αφορά το χρέος και το έλλειμμα».
«O Fitch», συνέχισε ο πρόεδρος Ολάντ, «επιβεβαίωσε την αξιολόγηση που έκανε πριν από μήνες, χωρίς να αλλάξει ο,τιδήποτε, περιλαμβανόμενης της αρνητικής προοπτικής που συνοδεύει το τριπλό Α».
Η αρνητική προοπτική αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εντός του 2013 ο Fitch να υποβαθμίσει το μακροπρόθεσμο γαλλικό αξιόχρεο. Ο Moody’s από την πλευρά του έχει αφαιρέσει το τριπλό Α από την Γαλλία μετατρέποντας την αξιολόγησή του σε Aa1, και αυτός με αρνητική προοπτική.
«Η βαθμολόγηση της Γαλλίας την οποία καθημερινά είμαστε σε θέση να επιβεβαιώνουμε στις χρηματαγορές είναι τα επιτόκια», καθώς «αφότου ανήλθα στην προεδρία, τα επιτόκια δεν σταματούν να πέφτουν», σημείωσε ο πρόεδρος Ολάντ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου