ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη από το στρατό και παραίτηση του πρωθυπουργού του Μάλι

σύλληψη-από-το-στρατό-και-παραίτηση-το-74142

Την παραίτησή του από την θέση του πρωθυπουργού του Μάλι ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο Τσεΐκ Μοντιμπό Ντιαρά, λίγες ώρες μετά την σύλληψή του από δυνάμεις του στρατού της χώρας.

Ο Ντιαρά κρατήθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό την Δευτέρα, πιθανότατα κατ’ εντολή του επικεφαλής των πραξικοπηματιών λοχαγού Αμαντού Σανογκό.

Η σύλληψη του έγινε λίγο πριν αναχωρήσει για τη Γαλλία.

Οι στρατιωτικοί του αποδίδουν κωλυσιεργία σε ό,τι αφορά τον πολιτικό διάλογο για την μετάβαση στη δημοκρατία και προσωπική στρατηγική η οποία είχε ως επίκεντρο την προσωπική του παραμονή στην εξουσία.

Επρόκειτο για τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης η οποία ανέλαβε τον Απρίλιο, όταν μετά το πραξικόπημα του Μαρτίου από πλευράς του στρατού του Μάλι, οι στρατιωτικοί έλαβαν την απόφαση να επιστρέψουν την εξουσία σε πολιτικά πρόσωπα.

Ο 60χρονος αστροφυσικός είναι βασικός υποστηρικτής των σχεδίων για την αποστολή μιας πολυεθνικής δυτικοαφρικανικής δύναμης για την ανακατάληψη του βόρειου τμήματος της χώρας.

Το τμήμα αυτό ελέγχεται από ισλαμιστές και αποσχιστές της φυλής των Τουαρέγκ.

Μεγάλο μέρος της στελέχωσης του στρατού του Μάλι ανθίσταται στην προοπτική μίας ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα, αντιτείνοντας ότι εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι οικονομική και οργανωτική αρωγή.

Ο Ντιαρά θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τον διορισμό από πλευράς στρατού νέου μεταβατικού πρωθυπουργού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου