ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Δέκα νεκροί από το κρύο το Σαββατοκύριακο

πολωνία-δέκα-νεκροί-από-το-κρύο-το-σαββ-75494
Δέκα άνθρωποι πέθαναν αυτό το Σαββατοκύριακο από το κρύο στην Πολωνία, σε ορισμένες περιοχές της οποίας η θερμοκρασία έπεσε στους -15 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
Όλοι οι νεκροί είναι άνδρες. Σήμερα έχασαν τη ζωή τους συνολικά επτά, εκ των οποίων οι δύο ήταν άστεγοι, ενώ χθες είχαν πεθάνει άλλοι τρεις.
Παράλληλα στην γειτονική Τσεχία, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους -27 βαθμούς Κελσίου, ο απολογισμός των νεκρών έφτασε τους τρεις, σύμφωνα με την αστυνομία.
Πρόκειται για δύο άστεγους, μια γυναίκα και έναν άνδρα, οι οποίοι βρέθηκαν την Κυριακή νεκροί, ενώ το Σάββατο βρέθηκε το πτώμα ενός 67χρονου άνδρα κοντά στο σπίτι του στο Πλάβι, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Την ίδια ώρα στην Σερβία, όπου ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο, δύο άνθρωποι πέθαναν στο βόρειο τμήμα της χώρας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, ενώ εκατοντάδες χρειάστηκαν τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων καθώς τα οχήματα στα οποία επέβαιναν είχαν εγκλωβιστεί στο χιόνι.
Ένας άνδρας βρέθηκε σήμερα νεκρός κοντά στο σπίτι του στη βορειοανατολική Σερβία, ενώ άλλος ένας είχε πεθάνει χθες από το κρύο στο σπίτι του, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
"Μέχρι στιγμής έχουμε σώσει 661 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 30 παιδιά, που είχαν εγκλωβιστεί λόγω του χιονιού μέσα σε αυτοκίνητα και σε λεωφορεία στους δρόμους της Σερβίας", δήλωσε ο αξιωματούχος του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών Πρέντραγκ Μάριτς.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Beta, μεταξύ των επιβατών των αυτοκινήτων που είχαν εγκλωβιστεί σήμερα στο χιόνι βρισκόταν και μια έγκυος, η οποία μεταφερόταν με ασθενοφόρο στο μαιευτήριο. Ωστόσο το ασθενοφόρο είχε κολλήσει σε μια μεγάλη ουρά αυτοκινήτων και το ιατρικό προσωπικό την μετέφερε σε ένα φορτηγό με θέρμανση, όπου γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, το οποίο το ονόμασε Σνεζάνα (Χιονάτη).
Την ίδια ώρα και στην γειτονική Κροατία σημειώθηκαν ισχυρές χιονοπτώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο με τραγικό απολογισμό το θάνατο πέντε ανθρώπων. Οι τέσσερις υπέκυψαν από το κρύο, ενώ καθάριζαν το χιόνι έξω από τις οικίες τους στην Πιτόματσα στο βόρειο τμήμα της χώρας, στο Όσιεκ και στο Βάλποβο. Το πέμπτο θύμα της κακοκαιρίας είναι ένας άνδρας, τα ίχνη του οποίου είχαν εξαφανιστεί το Σάββατο στην περιοχή Κορένιτσα και εντοπίστηκε χθες παγωμένος σε απόσταση 150 μέτρων από δρόμο.
Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, η θερμοκρασία έχει πέσει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Στο δυτικό τμήμα της χώρας, στο Τσρνι Λουγκ, στο εθνικό πάρκο Ρίσνιακ, το θερμόμετρο σήμερα το πρωί δείχνει -18 βαθμούς Κελσίου, στο Σλαβόνσκι Μπροντ στα νότια -17 βαθμούς Κελσίου, στο Γκόσπιτς – 16 βαθμούς Κελσίου και στο Ζάγκρεμπ -10 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, στη διάρκεια της μέρας η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς Κελσίου. Τα περισσότερα προβλήματα που είχαν προκληθεί στις συγκοινωνίες λόγω των χιονοπτώσεων των προηγούμενων ημερών, έχουν αποκατασταθεί.
Τα δρομολόγια με τα γρήγορα και διεθνή τρένα πραγματοποιούνται κανονικά με 60 λεπτά καθυστέρηση, όπως ανακοίνωσε ο κροατικός οργανισμός σιδηροδρόμων. Ακυρώθηκαν τα περιφερειακά δρομολόγια των τρένων στις περιοχές Κάρλοβατς, Νόβσκα, Βίνκοβατς, Μοράβιτσα και Ριέκα.
Στο Ντουμπρόβνικ έχει διακοπεί, λόγω των θυελλωδών ανέμων, η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Αδριατικής, όπως επίσης και στον αυτοκινητόδρομο Μπρέγκανα -Λίποβατς λόγω σοβαρού τροχαίο δυστυχήματος.
Στη διάβαση Μπαγιάκοβο, στα σύνορα με τη Σερβία, απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων.
Ισχυρές χιονοπτώσεις πλήττουν και την ανατολική Τουρκία και συγκεκριμένα την επαρχία Ερζουρούμ, με αποτέλεσμα το χιόνι να έχει φτάσει ήδη τα 20 εκατοστά.
Η πρόσβαση, σε 193 χωριά στις επαρχίες Βαν, Μπιτλίς, Μους και Χακκιάρι είναι αδύνατη, ενώ συνεργεία των δήμων στις πληγείσες περιοχές εργάζονται νυχθημερόν προκειμένου να μπορέσουν να καθαρίσουν τους δρόμους.
Στη Ρουμανία, εξαιτίας των πολύ ισχυρών χιονοπτώσεων έχουν κλείσει πολλοί δρόμοι στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο των περιοχών Τίμις (δυτική Ρουμανία) και Σουτσεάβα (βορειοανατολική). Στις δύο αυτές περιοχές, τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά, καθώς ακόμη κι αν καθαριστούν οι δρόμοι, το χιόνι συνεχίζει να πέφτει με αμείωτους ρυθμούς.
Κλειστά θα παραμείνουν, επίσης, σήμερα τα σχολεία στις περιοχές Πράχοβα, Βαλτσέα και Αράνβτ της Ρουμανίας, καθώς οι δρόμοι είναι παγωμένοι, ενώ εξαιτίας προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση σε οχτώ σχολεία στις πόλεις Κόμαρνικ και Μπρεάζα της επαρχίας Πράχοβα δεν θα γίνουν, σήμερα, μαθήματα.
Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν, επίσης, οχτώ σχολεία και 12 νηπιαγωγεία στην επαρχία της Νταμποβίτα, τα οποία και κινδυνεύουν να κλείσουν σήμερα εξαιτίας της διαμορφωθείσας κατάστασης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου