ΔΙΕΘΝΗ

Εν ψυχρώ δολοφονία 10 πολιτών από τον στρατό του Νοτίου Σουδάν

εν-ψυχρώ-δολοφονία-10-πολιτών-από-τον-στ-75930

Δέκα ανθρώπους που διαμαρτύρονταν για την μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων ενός δημοτικού συμβουλίου, σκότωσε χθες και σήμερα ο στρατός του Νοτίου Σουδάν, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει τον στρατό του Νοτίου Σουδάν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο στρατός αναπτύχθηκε γύρω από την Γάου, την πρωτεύουσα του κρατιδίου Δυτικό Μπαχρ ελ Γάζαλ, για να διαλύσει τα οδοφράγματα που είχαν στήσει πολίτες που διαμαρτύρονταν για την μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων του δημοτικού της συμβουλίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Aποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (UNMISS), Λίαμ Μακντάουαλ.

Ο στρατός άνοιξε πυρ όταν μια μεγάλη ομάδα γυναικών και ακτιβιστών προσπάθησε να προχωρήσει σήμερα προς το γραφείο του κυβερνήτη και να επιδώσει το επίσημο αίτημα διαμαρτυρίας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς ο λόγος διαμαρτυρίας των πολιτών αυτών.

"Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι (ο στρατός) πυροβόλησε προς το πλήθος για να διαλυθεί και τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν", σημείωσε ο Μακντάουαλ, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ έχει επίσης πληροφορίες ότι χθες ο στρατός σκότωσε άλλους έξι ανθρώπους.

Ο στρατός του Νοτίου Σουδάν και η αστυνομία αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Ο Μακντάουαλ σημείωσε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αν κάποιοι μεταξύ του πλήθους ήταν οπλισμένοι ή αν ο στρατός δέχθηκε κάποια πρόκληση προτού πυροβολήσει.

Το Νότιο Σουδάν κήρυξε πέρυσι την ανεξαρτησία του από το Σουδάν βάσει ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε συναφθεί το 2005, με την οποία τερματιζόταν ο εμφύλιος πόλεμος που συνεχιζόταν για δεκαετίες ανάμεσα στον βορρά και τον νότο.

Η μακροχρόνια σύγκρουση άφησε πίσω της ένα νέο έθνος υπανάπτυκτο και γεμάτο όπλα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου