ΔΙΕΘΝΗ

Βγήκαν στους δρόμους οι γιατροί και νοσηλευτές της Μαδρίτης

βγήκαν-στους-δρόμους-οι-γιατροί-και-νο-76073

Χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές, φορώντας τις λευκές μπλούζες τους, βγήκαν την Κυριακή στους δρόμους της Μαδρίτης, για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές δαπανών και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, οι 75.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.

«Όχι, όχι στην ιδιωτικοποίηση», «Δημόσια υγεία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι κρατούσαν πανό όπου αναγράφονταν «Η υγεία δεν είναι προς πώληση, αλλά προς υπεράσπιση», «όχι» και είχαν ζωγραφισμένο ένα ψαλίδι, για να πουν «όχι» στις περικοπές δαπανών που αποφασίστηκαν από την περιφέρεια της Μαδρίτης, που διοικείται από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP).

«Πιστεύω ότι η επίθεση στην υγεία είναι ντροπή. Ψήφισα το PP στις τελευταίες εκλογές, όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα το ψηφίσω στις επόμενες» δήλωσε ο Χαβιέ Πέρες, γιατρός 43 ετών, ο οποίος κρατούσε ένα πανό που έγραφε «Παλιά ψηφίζαμε το PP».

«Με την ιδιωτικοποίηση θα υπάρχουν λιγότερα χρήματα για τους ασθενείς και λιγότερα μέσα. Δεν ξέρω σε ποια θέση θα πέσουμε στην κατάταξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από την τρίτη που είμαστε τώρα» δήλωσε η Χουάνα Βάργας, γιατρός η οποία συμμετείχε επίσης στις κινητοποιήσεις.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις περικοπές δαπανών για τη δημόσια υγεία που προβλέπονται εντός του 2013 καθώς και για την ιδιωτικοποίηση έξι νοσοκομείων και 27 ιατρικών κέντρων, από τα 270 που υπάρχουν στην περιφέρεια της Μαδρίτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου