ΔΙΕΘΝΗ

Βόμβες με αέριο σαρίν ετοιμάζει ο συριακός στρατός

βόμβες-με-αέριο-σαρίν-ετοιμάζει-ο-συρι-79043
Ο συριακός στρατός έχει τοποθετήσει γόμωση με αέριο σαρίν σε βόμβες που προορίζονται για ρίψη από αεροπλάνα, μετέδωσε την Τετάρτη το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους «Αμερικανούς αξιωματούχους».
Ο συριακός στρατός περιμένει τις τελικές διαταγές του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ για τη χρήση του νευροτοξικού αερίου που προκαλεί τον θάνατο σε διάστημα λίγων λεπτών σε χιλιάδες ανθρώπους σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί εντολή για την τοποθέτηση των «βομβών» αυτών στα αεροπλάνα.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οι υπηρεσίες Πληροφοριών του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Λιβάνου βρίσκονται σε επαφή με τις αμερικανικές υπηρεσίες για να καθορίσουν τη στάση τους.
Τη Δευτέρα, Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι το συριακό καθεστώς έχει αρχίσει τη διαδικασία σύνθεσης των στοιχείων που καθιστούν το σαρίν όπλο έτοιμο για χρήση.
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τη Δευτέρα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να απευθύνει προειδοποίηση προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ: «Σήμερα θέλω να ξεκαθαρίσω στον Ασαντ και σε όσους υπακούουν στις διαταγές του: ολόκληρος ο κόσμος σάς παρακολουθεί. Η προσφυγή σε χημικά όπλα είναι και θα είναι απολύτως μη αποδεκτή».
«Εάν διαπράξετε το τραγικό σφάλμα να χρησιμοποιήσετε αυτά τα όπλα, θα υπάρξουν συνέπειες και θα είστε υπόλογοι. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ο 21ος αιώνας να αμαυρωθεί από τη χρήση των χειρότερων όπλων του 20ού».

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι οι κινήσεις σε ό,τι αφορά το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου