ΔΙΕΘΝΗ

Συνεδριάζουν για τους νεοναζί

συνεδριάζουν-για-τους-νεοναζί-80240
Οι υπουργοί Εσωτερικών των γερμανικών κρατιδίων συνέρχονται σήμερα για να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με αίτημα την απαγόρευση του NPD.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί και αύριο. Για τον ίδιο λόγο συνέρχονται οι τοπικοί πρωθυπουργοί. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια απαγόρευσης του νεοναζιστικού κόμματος NPD στη Γερμανία, πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι σύντομα θα ξεκινήσει και δεύτερη προσπάθεια.
Ήδη το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, που προέβαλε παλαιότερα αντιρρήσεις για νομικούς λόγους, τώρα φαίνεται ότι αλλάζει στάση. Το γιατί το εξηγεί στη γερμανική τηλεόραση ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Ούβε Συνεμαν.
«Επί 9 μήνες αξιολογήσαμε υλικό, έδωσα εντολή σε πρώην συνταγματικούς δικαστές να γνωμοδοτήσουν για να είμαστε βέβαιοι ότι το υλικό αρκεί για να αποδειχτεί η επιθετικότητα και η βιαιότητα του κόμματος. Αυτό έγινε και έτσι ο κίνδυνος αποτυχίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι μεγάλος. Επιβεβαιώνεται και στη γνωμοδότηση. Έτσι μπορώ να πω ότι θα είμαι ευτυχής αν καταφέρουμε να απαγορεύσουμε το NPD και κατά συνέπεια να σταματήσουμε τη κρατική χρηματοδότηση».
Βέβαια αν γίνει κάτι τέτοιο εφικτό, δεν σημαίνει ότι θα εξαλείφθει και η ακροδεξιά βία στη χώρα. Ούτε ότι οι νεοναζιστές δεν θα μπορούν να ιδρύσουν άλλο κόμμα.
«Θα ήταν λάθος να στείλουμε το μήνυμα ότι με την απαγόρευση του NPD θα αποδυναμώσουμε την ακροδεξιά βία» παραδέχεται ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας. «Όμως είναι ανυπόφορο, να βλέπεις τις αφίσες τους με την ακροδεξιά προπαγάνδα να γίνονται με χρήματα φορολογουμένων, να βλέπεις το NPD ως κόμμα να μπορεί να συνεχίζει τη δράση του. Ο στόχος μου ήταν αυτός από την αρχή, κι αν μπορέσουμε να τον επιτύχουμε μέσω της απαγόρευσης, τότε πράττουμε ορθά».

Deutsche Welle

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου