ΔΙΕΘΝΗ

Δυσαρέσκεια σε ΗΠΑ και Βρετανία προκαλεί το ισραηλινό σχέδιο νέων εποικισμών

δυσαρέσκεια-σε-ηπα-και-βρετανία-προκα-82883

Επικριτική ήταν η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη δημιουργία νέων οικισμών. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ καταψήφισαν στον ΟΗΕ την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος-παρατηρητή, η Χίλαρι Κλίντον έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα σχέδια για νέους οικισμούς καθυστερούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες- έχουν καταστήσει σαφές στο Ισραήλ πως οι δραστηριότητες της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών καθυστερούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» τόνισε η Κλίντον σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον παρουσία των Ισραηλινών υπουργών Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή την πρόθεσή του να οικοδομήσει 3.000 κατοικίες στους εβραϊκούς οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην ιστορική απόφαση του ΟΗΕ.

Στην ομιλία της με κύριο άξονα το Μεσανατολικό, η Χίλαρι Κλίντον απηύθυνε για μια ακόμα φορά έκκληση για ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους κάτω από την καθοδήγηση της νόμιμης εξουσίας της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Πρέπει όλοι να εργαστούμε για να βρούμε το δρόμο, μέσω διαπραγματεύσεων, που μπορεί να οδηγήσει στη λύση των δύο κρατών. Αυτός είναι ο στόχος μας» πρόσθεσε η υπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Λονδίνο με τον υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει την «έντονη ανησυχία του» για το ισραηλινό σχέδιο.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα με τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκρίνει την ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη» δήλωσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ, καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να μην υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για την ανέγερση 3.000 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

«Καλώ τις ισραηλινές αρχές να απόσχουν από κάθε απόφαση προς την κατεύθυνση αυτή και να δηλώσουν με σαφήνεια τη βούλησή τους για επανάληψη των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο Φαμπιούς.

«(Η απόφαση) αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο για τη λύση των δυο κρατών και πλήττει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για την επανάληψη του διαλόγου» επισημαίνει ο Γάλλος υπουργός.
Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε για μια ακόμα φορά τη δέσμευση της Γερμανίας στην ασφάλεια του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες του» επισήμανε η Μέρκελ στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο μήνυμά της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Η καγκελάριος προσθέτει πως η χώρα της τάσσεται υπέρ της επανάληψης «το συντομότερο δυνατόν των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, για να καταλήξουν στη δημιουργία δύο κρατών: ενός εβραϊκού και ενός παλαιστινιακού.

Ο Νετανιάχου μεταβαίνει στο Βερολίνο την Τετάρτη για διήμερη επίσκεψη και ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει με την κ. Μέρκελ είναι η οικονομική και επιστημονική συνεργασία των δύο χωρών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου