ΔΙΕΘΝΗ

Φιλιά που έγραψαν ιστορία

φιλιά-που-έγραψαν-ιστορία-83316

Σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, το παγκόσμιο ρεκόρ φιλιού κατέχουν οι Βρετανοί Τζέιμς Μπέλσοου με τη Σοφία Σεβερίν για ένα φιλί που κράτησε 31 ώρες, 30 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα! Εδώ, ένα από τα διασημότερα φιλιά στην ιστορία της τέχνης από τον Γκούσταβ Κλιμτ

Ισότητα, Αδελφότητα, Αλληλεγγύη

Το «σοσιαλιστικό φιλί» ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό φιλί. Κατά τη σοβιετική περίοδο συμβόλιζε τη φιλία και την ενότητα μεταξύ των σοσιαλιστών ηγετών. Όπως το διάσημο φιλί του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ Λεονίντ Μπρέζνιεφ και του ομολόγου του Έριχ Χόνεκερ από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας εν έτει 1979.

Remake σε μπετόν

Ο Ρώσος Ντμίτρι Βρούμπελ ήταν ένας από τους 100 καλλιτέχνες που κλήθηκαν να ζωγραφίσουν στην περίφημη «Εast Side Gallery», πάνω δηλαδή στα απομεινάρια του Τείχους του Βερολίνου. Μια από τις γνωστές υπαίθριες τοιχογραφίες αποτελεί παραλλαγή του ιστορικού φιλιού Μπρέζνιεφ-Xόκενερ.

Γερμανία-Γαλλία, συμμαχία

Στη διαφημιστική καμπάνια της εταιρίας Benetton για το 2011 ένα φωτομοντάζ με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες να δίνουν ένα συμβολικό φιλί προκάλεσε σάλο. Μπαράκ Ομπάμα-Χου Ζιντάο, Πάπας Βενέδικτος- Αιγύπτιος Ιμάμης Αχμέντελ Ταγιέμπ και Νικολά Σαρκοζί-Άγκελα Μέρκελ ήταν μερικά από τα επίμαχα «ζευγάρια».

Χειροφίλημα από έναν καγκελάριο

Το «savoir faire» επιβάλλει χειροφίλημα σε μια κυρία μόνο όταν αυτή είναι παντρεμένη ή άνω των τριάντα. Η πρώην εκδότρια της εφημερίδας «Die Zeit», Μάριον Γκρίφιν Ντένχοφ, δέχεται περιχαρής το χειροφίλημα του πρώην Γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ (1988). Στο φόντο, η πολιτικός της CDU Ρίτα Σούσμουθ.

Σεβασμός στην πρόεδρο

Λίγα χρόνια αργότερα (1995) η Ρίτα Σούσμουθ γίνεται πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την επιτυχή πορεία της γερμανο-πολωνικής συνεργασίας, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βλαντισλάου Μπαρτοζέφσκι της δίνει φιλί στο χέρι ενώπιον του καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ και των προέδρων των δύο σωμάτων της Βουλής, Ρόμαν Χέρτσογκ και Γιοχάνες Ράου.

Πριγκηπικός γάμος

Ένα φιλί και ένας παραμυθένιος γάμος που έμειναν στην ιστορία της Μ. Βρετανίας. Οι σκιές στον έγγαμο βίο της Πριγκήπισας Νταϊάνας και του Πρίγκηπα Καρόλου δεν άργησαν όμως να φανούν. Σε μια συνέντευξή της το 1992 η Νταϊάνα είχε δηλώσει πως ο γάμος της με τον Κάρολο ήταν η πιο δυστυχισμένη ημέρα της ζωής της.

Το πρώτο φιλί στη μεγάλη οθόνη

47 ολόκληρα δευτερόλεπτα κράτησε η σκηνή του φιλιού μεταξύ του Τζον Ράις και της Μέι Ίρβιν στην ταινία «Το Φιλί» του Αμερικανού σκηνοθέτη Γουίλιαμ Χέισε (1896). Στην πραγματικότητα επρόκειτο για τη μαγνητοσκόπηση της τελευταίας σκηνής μιας θεατρικής παράστασης του Mπρόντγουεϊ. Η παράσταση προκάλεσε σάλο στο κοινό, που κάλεσε μέχρι και την αστυνομία για το…ακατάλληλο θέαμα

Το φιλί στον κινηματογράφο

Κλασικό μοτίβο στον κινηματογράφο όλων των εποχών είναι το φιλί, συχνά ως «happy end» πριν τους τίτλους τέλους. Εδώ, μια σκηνή από τον σύγχρονο κινηματογράφο και την ταινία «Blueberry Nights», που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου