ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στην Αίγυπτο

συνεχίζεται-ο-αναβρασμός-στην-αίγυπτ-86143

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στο δικαστικό σώμα της Αιγύπτου οι αποφάσεις του προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον κατηγορεί ότι μεροληπτεί εναντίον του και το επιβουλεύεται, το Εφετείο να ανακοινώνει πως αναστέλλει τις εργασίες του για όσον καιρό δεν αποσύρεται το προεδρικό διάταγμα που παρέχει στον αρχηγό του κράτους ασυλία απέναντι στις δικαστικές έρευνες και συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας την πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μάχερ Σάμι, «το πραγματικά θλιβερό πράγμα που προκάλεσε οδύνη στα μέλη του δικαστηρίου είναι που ο πρόεδρος συντάχθηκε, εκπλήσσοντας οδυνηρά, με την εκστρατεία των εξακολουθητικών επιθέσεων εναντίων του Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Ο ίδιος υπογράμμισε στους δημοσιογράφους πως ο Μόρσι σε ομιλία του την Παρασκευή κατηγόρησε το Σώμα ότι διαρρέει αποφάσεις του πριν την επίσημη ανακοίνωσή τους. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε κηρύξει άκυρη τη σύνθεση του Κοινοβουλίου-που ελέγχεται από τους Ισλαμιστές-οδηγώντας στην διάλυσή του.

Το προεδρικό διάταγμα της 22ης Νοεμβρίου, που ενισχύει τη θέση του Μόρσι στον χειρισμό των μοχλών της εξουσίας, έχει προκαλέσει πρωτοφανή αναβρασμό στην κοινωνία της χώρας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Εφετείου Άμπντελ Νάσερ Αμπού αλ Ουάφα δήλωσε μετά τη σύσκεψή του με ανώτερα δικαστικά στελέχη πως «το Εφετείο αναστέλλει τις εργασίες του αρχής γενομένης από σήμερα», ενώ ο δικαστής στο Εφετείο Χάλεντ Άμπντελ πρόσθεσε πως το σώμα θα αναστείλει επίσης τις εργασίες «εξόν από τις υποθέσεις που σχετίζονται με τη διαφθορά και τους νόμους προσωπικής αστικής ευθύνης».

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Παράλληλα, ένα πλήθος εκατοντάδων διαδηλωτών βρίσκεται συγκεντρωμένο για έκτη συνεχόμενη ημέρα στην πλατεία Ταχρίρ, αξιώνοντας από τον Μόρσι να αποσύρει το επίμαχο διάταγμα, που κατ’ αυτούς τον περιβάλλει με δικτατορικές εξουσίες.

Πέντε μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ισλαμιστή πρόεδρο, και εν μέσω ενός σκηνικού που θυμίζει τις ημέρες της εξέγερσης κατά του προκατόχου του Χόσνι Μουμπάρακ, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών που απαντούσαν με πέτρες, σε συνέχεια της χθεσινής ογκώδους διαδήλωσης κατά του Μόρσι και του διατάγματος που τον θέτει στο απυρόβλητο των νόμων.

Ο Μόρσι διατείνεται πως το διάταγμα αυτό αποβλέπει στην επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου το οποίο εμποδίζει την ομαλή πορεία της Αιγύπτου προς τον εκδημοκρατισμό, επιχείρημα που απορρίπτουν οι αντίπαλοί του.

Οι διαδηλωτές διατρανώνουν πως θα παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ όσο δεν αποσύρεται το διάταγμα, δίνοντας μία νέα διάσταση στο κίνημα της Αραβικής Άνοιξης, αλλά συνάμα καταφέρνοντας ένα νέο πλήγμα στην οικονομία της χώρας, που ήδη βρίσκεται προ του γκρεμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου