ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Νέες διαδηλώσεις κατά του Μόρσι

αίγυπτος-νέες-διαδηλώσεις-κατά-του-μό-87456

Το πρωί, ομάδες νέων συγκρούστηκαν και πάλι με την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων.

Εκατοντάδες Αιγύπτιοι πραγματοποιούν διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ζητώντας την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος που εξέδωσε ο Μοχάμεντ Μόρσι και με το οποίο διευρύνονται σημαντικά οι εξουσίες του.

Το πρωί, ομάδες νέων συγκρούστηκαν και πάλι με την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων. Ακτιβιστές κατά του Μόρσι ζήτησαν να σταματήσουν οι συγκρούσεις, φοβούμενοι μήπως επεκταθούν στον χώρο της συγκέντρωσης.

Το πλήθος αναμενόταν να πυκνώσει το απόγευμα, μετά το κάλεσμα ομάδων της αντιπολίτευσης για την πραγματοποίηση διαμαρτυρίας. Στην πλατεία Ταχρίρ, διαδηλωτές έχουν στήσει σκηνές από την περασμένη Παρασκευή.

Η κρίση αυτή είναι η σοβαρότερη από τον Ιούνιο που εξελέγη ο Μόρσι, ο οποίος προέρχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

«Ο πρόεδρος σπρώχνει το λαό στην πολιτική ανυπακοή», «Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κλέβουν την επανάσταση», διακηρύσσουν τα πανό που έχουν αναρτηθεί στην πλατεία Ταχρίρ.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι είχαν αρχικά καλέσει σε διαδήλωση υπέρ του προέδρου σε μια άλλη συνοικία του Καΐρου, ματαίωσαν τη συγκέντρωση εξηγώντας πως θέλουν να αποφύγουν τις εντάσεις.

Το επίμαχο διάταγμα που εξέδωσε ο Μόρσι την περασμένη Πέμπτη προβλέπει ότι κανείς δεν μπορεί να ανακαλέσει τις αποφάσεις του προέδρου, ούτε καν οι δικαστικές αρχές, μέχρι την εκλογή νέου κοινοβουλίου.

Έπειτα από συνάντηση που είχε χθες με τη δικαστική ιεραρχία, ο Μόρσι αποφάσισε να επιμείνει στο επίμαχο διάταγμα, συμφωνώντας ωστόσο πως μόνο οι αποφάσεις του που σχετίζονται με θέματα «εθνικής κυριαρχίας» δεν θα μπορούν να προσβληθούν στα δικαστήρια.

Από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι και περίπου 450 έχουν τραυματιστεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου