ΔΙΕΘΝΗ

Την δολοφονία Παλαιστίνιου ηγέτη το 1988 παραδέχεται έμμεσα το Ισραήλ

την-δολοφονία-παλαιστίνιου-ηγέτη-το-1988-115958

Το πράσινο φως για την δημοσίευση συνέντευξης του καταδρομέα ο οποίος εκτέλεσε τον αναπληρωτή του Γιασέρ Αραφάτ, Αμπού Τζιχάντ, το 1988 έδωσε η ισραηλινή στρατιωτική λογοκρισία.

Ήταν κοινή πεποίθηση ότι ο Τζιχάντ είχε δολοφονηθεί από ισραηλινούς πράκτορες στην Τύνιδα το 1988, ωστόσο το Ισραήλ δεν το είχε παραδεχθεί ποτέ επισήμως.

Η λογοκρισία επέτρεψε στην εφημερίδα Yediot Ahronot να δημοσιεύσει συνέντευξη με τον καταδρομέα Ναχούμ Λεβ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2000 και τα στοιχεία του δεν ήταν γνωστά μέχρι σήμερα.

Ο Αμπού Τζιχάντ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Καλίλ Αλ Γουαζίρ, υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της Φατάχ και υπαρχηγός της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), δεξί χέρι του ηγέτη του παλαιστινιακού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Γιασέρ Αραφάτ.

Είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ για σειρά επιθέσεων οι οποίες είχαν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες Ισραηλινούς.

Ο Τζιχάντ δολοφονήθηκε στις 16 Απριλίου 1988, σε έφοδο στο στρατηγείο της ΟΑΠ στην Τύνιδα.

«Το κομμάτι των πληροφοριών για την δολοφονία το χειρίστηκε η Μοσάντ. Το επιχειρησιακό κομμάτι η επίλεκτη καταδρομική μονάδα «Sayeret Matkal».

Στην συνέντευξή του, ο Ναζούμ Λεβ χαρακτηρίζει τον Αμπού Τζιχάντ υπεύθυνο για ανατριχιαστικές πράξεις κατά πολιτών, ενώ σημειώνει ότι τον πυροβόλησε χωρίς κανένα δισταγμό.

Όσο για το πώς προσέγγισε το κτήριο όπου στεγαζόταν η ΟΑΠ, ο ισραηλινός καταδρομέας σημειώνει ότι μαζί με συνάδελφό του, ο οποίος ήταν ντυμένος γυναίκα, πλησίασαν περπατώντας σαν «ερωτευμένο ζευγάρι».

Ο Λεβ, σύμφωνα με την μαρτυρία του, εκτέλεσε πρώτα έναν σωματοφύλακα του Τζιχάντ με μία σφαίρα στο κεφάλι, με όπλο που έφερε σιγαστήρα. Η ομάδα του εκτέλεσε επίσης άλλον ένα σωματοφύλακα και τον κηπουρό του κτηρίου.

Οι ισραηλινές ένοπλές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη προβεί σε κανένα σχόλιο σε σχέση με το περιεχόμενο της συνέντευξης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου