ΔΙΕΘΝΗ

«Μας χάνετε το 2023» λέει στην ΕΕ η Τουρκία, με τις ενταξιακές συνομιλίες στο πάγο

μας-χάνετε-το-2023-λέει-στην-εε-η-τουρκία-116558

Άτυπη διορία μέχρι το 2023 δίνει, για πρώτη φορά, η Άγκυρα στις ενταξιακές της συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισκεπτόμενος το Βερολίνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως εάν οι διαδικασίες κρατήσουν μέχρι τότε, «η ΕΕ θα έχει χάσει, τουλάχιστον θα έχει χάσει την Τουρκία».

Οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία είναι «ανοικτού αποτελέσματος» επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος -το κόμμα της οποίας προτιμά προνομιακή σχέση με την Τουρκία παρά ένταξή της- διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η ΕΕ είναι «ειλικρινής συνομιλητής».

Αφορμή του Τούρκου πρωθυπουργού ήταν τα εγκαίνια του νέου και εντυπωσιακού κτιρίου της τουρκικής πρεσβείας στο Βερολίνο.

Η Τουρκία γιορτάζει το 2023 τα 100 χρόνια ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Εάν μέχρι τότε δεν έχει κλείσει η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ανέφερε ο Ερτογάν σε ανοιχτή συζήτηση στο Βερολίνο, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει, και κατά πολύ περισσότερο θα χάσει την Τουρκία».

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην καγκελαρία μετά τη συνάντησή τους, η Άγνκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Ερντογάν πως «η ΕΕ είναι ειλικρινής εταίρος και συνομιλητής».

Οι συνομιλίες με την Άγκυρα, ανέφερε, συνεχίζονται «με ανοικτό το αποτέλεσμά τους» και «χωρίς σκιάζονται από τα ζητήματα που έχουμε ακόμη να ξεκαθαρίσουμε».

Το κόμμα της Μέρκελ προκρίνει μία προνομιακή σχέση της ΕΕ με την Άγκυρα, παρά πλήρη ένταξή της: «Σε αυτό το σημείο δεν συμφωνούμε» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη προς τον Τούρκο πρωθυπουργό, «αλλά έχουμε μάθει να ζούμε» με αυτή τη διαφωνία, συμπλήρωσε.

Επανειλημμένες αναφορές Ερντογάν στη «Νότια Κύπρο»

Ενώ οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν ουσιαστικά βαλτώσει εδώ και καιρό, οι επαφές της Τουρκία με τις Βρυξέλλες πάγωσαν με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο. Στο θέμα της Λευκωσίας, ο Ερντογάν αναφέρθηκε επανειλημμένα από το Βερολίνο.

«Το ότι η "Νότια Κύπρος"», όπως είπε χαρακτηριστικά, «έγινε δεκτή στην ΕΕ ήταν λάθος». «Με αυτό συμφωνεί και η κυρία καγκελάριος» είπε ο Ερντογάν, κάτι στο οποίο η Μέρκελ δεν αντέδρασε.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κύπρο. «Αναγνωρίζουμε ως κράτος τη Βόρεια Κύπρο» σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου