ΔΙΕΘΝΗ

Ποσό ρεκόρ για κινέζικο αυτοκρατορικό παραβάν

ποσό-ρεκόρ-για-κινέζικο-αυτοκρατορικ-119090

Ένα μικρό ξύλινο κινέζικο επιτραπέζιο παραβάν με διαστάσεις μόλις 18 x 26 εκατοστά, με ένθετο δίσκο από άσπρο νεφρίτη, πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Γαλλία και η τελική του τιμή ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ.

Το παραβάν ήταν αντικείμενο διακόσμησης και διαλογισμού του 18ου αιώνα και πιθανολογείται ότι προέρχεται από την αυτοκρατορική οικογένεια της Κίνας, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά σπάνιο στο είδος του. Σημειώνεται ότι στο πίσω μέρος υπάρχει χαραγμένο ένα ποίημα του αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ. Η δημοπρασία διεξήχθη σε γκαλερί της πόλης Σαρτρ και το τελικό ποσό έφτασε το 1,04 εκατ. ευρώ, το οποίο διέθεσε ένα ζευγάρι από την Ταϊβάν. Το πόσο αυτό ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ για την εν λόγω γκαλερί.

Το αντικείμενο προήλθε από κάτοικο της περιοχής που το είχε ως οικογενειακό κειμήλιο. Ο ίδιος αποφάσισε να το πουλήσει επειδή θα μετακόμιζε σε άλλη πόλη, ενώ πάντα πίστευε ότι το παραβάν θα είχε υψηλή αξία. Οι υπεύθυνοι της γκαλερί τιμολογούσαν το αντικείμενο μεταξύ 60.000 με 80.000 ευρώ, αλλά φαίνεται πως έπεσαν πολύ έξω… για καλή τους τύχη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου