ΔΙΕΘΝΗ

Αποζημίωση 900.000 ευρώ στις οικογένειες θυμάτων νεοναζί στη Γερμανία

αποζημίωση-900-000-ευρώ-στις-οικογένειες-θυ-120948

Συνολική αποζημίωση ύψους 900.000 ευρώ κατέβαλε η γερμανική κυβέρνηση στις οικογένειες δέκα ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από νεοναζιστική οργάνωση το διάστημα 2000-2007. Οι δολοφονίες παρέμεναν ανεξιχνίαστες έως ότου ήλθε περίπου

πριν ένα χρόνο στο φως η ύπαρξη της ακροδεξιάς εγκληματικής συμμορίας Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), προκαλώντας ρίγη στη Γερμανία.

Οι νεοναζί είχαν δολοφονήσει εννέα μετανάστες -περιλαμβανομένου ενός Έλληνα- και μία αστυνομικό, ενώ είχαν επίσης τραυματίσει πολίτες σε δύο βομβιστικές επιθέσεις. Οι δολοφονίες ονομάστηκαν «φόνοι του ντονέρ» καθώς είχαν στόχο Τούρκους και έναν Έλληνα, ιδιοκτήτες καταστημάτων που πωλούσαν κεμπάμπ.

Οι γερμανικές Αρχές δεν μπόρεσαν να διαλευκάνουν τις υποθέσεις και υποστηρίζουν ότι αγνοούσαν την ύπαρξη της συμμορίας ώσπου δύο μέλη της (ο Ούβε Μπένχαρτ και ο Ούβε Μούντλος) πέθαναν, κατά τα φαινόμενα αυτοκτονώντας, την 4η Νοεμβρίου του 2011. Το τρίτο μέλος της συμμορίας, η Μπεάτε Τσεπ, παραδόθηκε μερικές ημέρες αργότερα στις Αρχές.

Ανακοινώνοντας την καταβολή των αποζημιώσεων, το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέφυγε να διευκρινίσει τα συγκεκριμένα ποσά ανά θύμα, ωστόσο αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προ μηνών ότι ένα ειδικό ταμείο αποζημίωσης θα προσέφερε 5.000 ως 10.000 ευρώ ανά στενό συγγενή για τα δεινά που υπέστησαν.

Η εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung ανέφερε ότι κάθε σύζυγος ή/και παιδί των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν έλαβε 10.000 ευρώ, ενώ ποσά δόθηκαν επίσης σε αδέλφια των θυμάτων και 25.000 στην οικογένεια της αστυνομικού. Οι επιζώντες από τις βομβιστικές επιθέσεις έλαβαν 140.000 ευρώ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Οι εισαγγελείς αναμένεται να απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος του μοναδικού μέλους της νεοναζιστικής ομάδας που παραμένει στη ζωή, της Μπεάτε Τσεπ, εντός Νοεμβρίου. Η Τσεπ έχει παραδοθεί και τελεί υπό κράτηση.

Στη Γερμανία εκτιμάται ότι είναι ενεργοί χιλιάδες νεοναζί, που τρέφουν βαθύ μίσος για τα μέλη της τουρκικής μειονότητας και άλλους μετανάστες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου