ΔΙΕΘΝΗ

Γιάλτα: Γιατί δεν καταδικάστηκαν σε θάνατο οι Ναζί

γιάλτα-γιατί-δεν-καταδικάστηκαν-σε-θά-125630

Στο φως της δημοσιότητας έφερε σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian, τις λεπτομέρειες σχετικά με τις αντιρρήσεις των ηγετών για τον τρόπο τιμωρίας των Ναζί, στη διάσκεψη της Γιάλτας.

Η έγγραφη αναφορά ήταν απόρρητη έως χθες, από τον Φεβρουάριο του 1945 που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση και οι αποφάσεις των τριών ηγετών στη Γιάλτα.

Όπως αποκαλύπτει το σημερινό δημοσίευμα της Guardian, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε τεθεί ανοικτά υπέρ της καταδίκης σε θάνατο των Ναζιστών ηγετών, ενώ ο Ρούσβελτ και ο Στάλιν εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους.
Πιο συγκεκριμένα, η θέση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν ότι οι Ναζιστές ηγέτες έπρεπε να κριθούν και να τιμωρηθούν επιλεκτικά, προτείνοντας αφενός την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες ορισμένων εξ αυτών, αφετέρου την άμεση φυλάκιση κάποιων άλλων άνευ δίκης.

Η πρόταση, την οποία είχε μεταφέρει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ στην ιστορική συνάντηση των «Τριών Μεγάλων» του κόσμου, είχε απορριφθεί τόσο από τον Ρούσβελτ, με το επιχείρημα ότι οι πολίτες των ΗΠΑ θα προτιμούσαν οι εγκληματίες πολέμου να δικαστούν κανονικά, όσο και από τον Στάλιν, ο οποίος είχε τηρήσει πιο διπλωματική στάση, υποστηρίζοντας ότι οι δημόσιες δίκες αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρίες για προπαγάνδα.

Τελικά, οι Βρετανοί συναίνεσαν παρά τις αμφιβολίες ορισμένων ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι πίστευαν πως η απόφαση να διωχθούν οι επιζήσαντες Ναζιστές ηγέτες θα μπορούσε να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου