ΔΙΕΘΝΗ

«Ήρθε ο καιρός η περιοχή των Βαλκανίων να αφήσει τις συγκρούσεις»

ήρθε-ο-καιρός-η-περιοχή-των-βαλκανίων-138058
Οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να στραφούν στην από κοινού επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Ήρθε ο καιρός η περιοχή των Βαλκανίων να αφήσει τις συγκρούσεις και τους πολέμους πίσω της και με κοινές συμφωνίες και πρωτοβουλίες να βρει τις καλύτερες λύσεις για όλες τις χώρες» επισήμανε ο κ. Νταβούτογλου σε επιστημονική συνάντηση με θέμα «Από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως την ειρήνη στα Βαλκάνια», στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό οι χώρες της περιοχής να οικοδομήσουν μαζί το μέλλον και τη ζωή στην ειρήνη και στην ευημερία, ώστε τα Βαλκάνια να μην είναι αιώνια τόπος «συγκρούσεων, γενοκτονιών και δολοφονιών».
«Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τα γεγονότα του 20ου αιώνα. Πρέπει να συμφωνήσουμε γύρω από τέσσερα κεντρικά ζητήματα -περιφερειακή επίλυση των προβλημάτων, βαθιά περιφερειακή ενοποίηση, πολιτική συστήματος αξιών αντί της ιδεολογικής και ανταγωνιστικής υπεροχής» διευκρίνισε ο κ. Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Βοσνία -Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Κροατία, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα πρέπει να σέβονται τα μεταξύ τους σύνορα, αλλά είναι σημαντικό τα σύνορα να μη γίνουν εμπόδια στην ενίσχυση των πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Για να διορθωθεί η εικόνα ολόκληρης της περιοχής πρέπει τα Βαλκάνια να γίνουν αναγνωρίσιμα για θετικά γεγονότα, είπε. «Μέχρι τώρα στον κόσμο τα Βαλκάνια ήταν γνωστά για τους πολέμους και τις πολιτικές κρίσεις. Ωστόσο, πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση όλοι μαζί» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

newsbomb.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου