ΔΙΕΘΝΗ

Τζ. Στίγκλιτς: Η Ευρώπη δεν αντέχει τη λιτότητα

τζ-στίγκλιτς-η-ευρώπη-δεν-αντέχει-τη-λ-139586
Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει τη λιτότητα και θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη, προειδοποίησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.
Για τον Τζόζεφ Στίγκλιτς δεν είναι ανησυχητικά τα σωρευμένα χρέη στην Ευρώπη, αλλά τα προγράμματα λιτότητας τα οποία επιβάλλονται σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Επισημαίνοντας πως η λιτότητα αποδυναμώνει την οικονομία, ιδιαίτερα όταν και οι υπόλοιποι εταίροι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ο κ. Στίγκλιτς απέρριψε ως εσφαλμένους τους ισχυρισμούς ότι χωρίς μέτρα λιτότητας θα κατέρρεαν οι αγορές οι οποίες, όπως είπε, καταρρέουν όταν δεν ρυθμίζονται και όταν το κράτος δεν επενδύει στην Παιδεία ή τις υποδομές. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πληρώσουν το αντίτιμο για επενδύσεις που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, τόνισε.
Σε πρόσφατη εκδήλωση στη Βιέννη ο οικονομολόγος είχε απευθύνει σαφέστατη προειδοποίηση πως με αυτή την πολιτική λιτότητας, η Ευρώπη οδηγείται «σε αυτοκτονία» καθώς, όπως είχε τονίσει, όταν υπάρχει συρρίκνωση της ανάπτυξης μειώνονται οι εισπράξεις φόρων και αυξάνονται τα ελλείμματα.
Σε σχέση με το μέλλον της Ευρωζώνης είχε προειδοποιήσει ότι εάν η Ευρώπη συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές λιτότητας, τότε το ρεαλιστικό σενάριο είναι να διαλυθεί και να παραμείνει μόνο ένας πυρήνας με τη Γερμανία, ίσως την Αυστρία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.
Σε άλλη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς είχε καταγγείλει τη στρατηγική λιτότητας ως «μια φαντασίωση που δεν λειτούργησε ποτέ».
Κατά την άποψή του, με τα πακέτα λιτότητας η κατάσταση στην Ευρώπη ολοένα και χειροτερεύει, η Ισπανία βυθίζεται σε ύφεση με ποσοστό ανεργίας 25% και το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα ενώ η Ευρωζώνη δεν κατόρθωσε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και δεν πρόκειται να το καταφέρει εάν δεν υπάρξει αντιστροφή αυτής της στρατηγικής.
Ο ίδιος θεωρεί μόνη διέξοδο μια μορφή αμοιβαιοποίησης χρεών και καθώς το χρέος της Ευρωζώνης είναι χαμηλότερο από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι χώρες -μέλη της θα μπορούσαν να λαμβάνουν από κοινού δάνεια στις αγορές με ευνοϊκότερους όρους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαία η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου ασφάλειας των καταθέσεων για τις τράπεζες καθώς δεν είναι επαρκής μόνο μια κοινή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, όπως σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή.

Για τον Στίγκλιτς, χωρίς μια από κοινού εγγύηση των καταθέσεων δεν μπορεί να λειτουργήσει η Νομισματική Ένωση γιατί διαφορετικά θα ρέει μόνιμα χρήμα από τις οικονομικά αδύναμες χώρες.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου