ΔΙΕΘΝΗ

Δεν αναμένονται μεγάλες αποφάσεις, λέει η Μέρκελ

δεν-αναμένονται-μεγάλες-αποφάσεις-λέ-139769
Ολιγόλεπτη συνάντηση είχαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, στην οποία αναμένεται να σημειωθούν σημαντικές διαφωνίες για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.
Το Βερολίνο διαφωνεί με τις προτάσεις του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, ενώ σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία μετατίθενται για το Νοέμβριο.
Κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής πάντως, η κ. Μέρκελ είπε πως δεν αναμένονται μεγάλες αποφάσεις.
«Αυτή δεν είναι σύνοδος για αποφάσεις, πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στο σωστό δρόμο,» τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας πως θα συζητηθούν επίσης ζητήματα δημοσιονομικής και οικονομικής συνεργασίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε επίσης ότι οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. θα εργαστούν γρήγορα αλλά επιμελώς για τη δημιουργία της εποπτικής αρχής του τραπεζικού κλάδου.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε την ανάγκη επιβεβαίωσης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, ενώ τόνισε ότι είναι μεγάλη ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας να στηρίξουν την Ευρωζώνη να βγει από την κρίση.
«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν συλλογική ευθύνη να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα σχέδια για την τραπεζική ένωση.
Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε να δοθεί πακέτο διάσωσης στην Ισπανία, με ευνοϊκούς όρους.
Μαρκ Ρούτε: Δεν θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, είπε πως το ελληνικό ζήτημα δεν θα είναι στην ατζέντα της Συνόδου.
Ο κ. Ρούτε ανέφερε ακόμη ότι η Ολλανδία τάσσεται υπέρ μιας αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά παραμένει επιφυλακτική για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός κοινού προϋπολογισμού για τη ζώνη του ευρώ.
Εφικτή η εποπτεία τραπεζών ως το 2013, λέει ο Όλι Ρεν
Η συγκρότηση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, ανέφερε από την πλευρά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής.
«Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης» πρόσθεσε ο κ. Ρεν, ενώ όσον αφορά στην πρόταση για έναν Επίτροπο νομίσματος, ανέφερε ότι συντάσσεται με το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων για την οικονομική διακυβέρνηση και θα αποτελέσει βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων για μια πιο ισχυρή οικονομική ένωση.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ότι αναμένει «θετική έκβαση» από την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.
«Η έκθεση της τρόικας θα καθορίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας», τόνισε και προσέθεσε ότι αναμένεται να κοινοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρώπης κινδυνεύουν να χάσουν το τρένο της ανταγωνιστικότητας.
«Εξελίσσεται μια παγκόσμια κούρσα. Κάποιες χώρες θα τα καταφέρουν και κάποιες άλλες θα δυσκολευτούν. Υπάρχει ο κίνδυνος οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μείνουν πίσω» ανέφερε ο κ. Κάμερον.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ενιαία αγορά και ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου