ΔΙΕΘΝΗ

Η επιστολή της Θάνου στον Σουλτς

η-επιστολή-της-θάνου-στον-σουλτς-139821
Για την κρίσιμη κατάσταση της χώρας (εστιάζοντας βεβαίως στον χώρο της Δικαιοσύνης), ενημέρωσε μέσω επιστολής της στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Βασιλική Θάνου, ζητώντας παράλληλα την στήριξή του.
Στην επιστολή, η Βασιλική Θάνου αναφέρει ότι τα οικονομικά μέτρα επιβάλλονται κατά τρόπο άνισο και εις βάρος των εργαζομένων και συνταξιούχων, οι οποίοι, «πέραν του ότι είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, είναι και απόλυτα συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφού, όπως είναι γνωστό, ο φόρος που αναλογεί παρακρατείται εκ των προτέρων από τον μισθό τους».
Αντίθετα, υπογραμμίζει, ο κρατικός μηχανισμός μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να βρει τους φοροφυγάδες, έτσι ώστε να μην κρίνονται αναγκαίες οι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Οι παραλείψεις αυτές, «καταλογίζονται από τον ελληνικό λαό στην Κυβέρνηση και στην Τρόικα, ενώ δημιουργούν αγανάκτηση και προκαλούν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις».
«Οι Έλληνες δικαστές, ως μέρος της ελληνικής κοινωνίας», υπογραμμίζεται στην επιστολή της Θάνου προς τον Σουλτς, «βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια, τη μεγάλη δοκιμασία, την οποία υφίσταται όλος ο ελληνικός λαός, εξαιτίας της κρισιμότητας της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας. Ως δικαστές εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία και αγωνία μας, τόσο για τη γενικότερη κατάσταση, όπως, επίσης και για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη».
Παράλληλα, κάνει εκτενή αναφορά στις περικοπές των αποδοχών των δικαστικών που ήδη έγιναν και σε αυτές που έχουν δρομολογηθεί να γίνουν (αι συνολικά ανέρχονται στο «υπερβολικό και παράλογο» ποσοστό του 60%).
Οι περικοπές αυτές, θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στην άσκηση των καθηκόντων των δικαστικών λειτουργών, και στην ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης, τονίζει η Πρόεδρος της ΕΔΕ και προσθέτει ότι οι νέες αποδοχές των δικαστών θα διαμορφωθούν «σε επίπεδο που δεν θα επαρκεί ούτε για την στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωσή τους και δημιουργούν ευλόγως την εντύπωση ότι οι σχεδιαζόμενες νέες περικοπές έχουν ως στόχο την υποβάθμιση της Δικαιοσύνης και τον περιορισμό της ανεξαρτησίας της».

Τέλος, ζητά από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την στήριξη του.

enikos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου