ΔΙΕΘΝΗ

Κοινή ηγεσία συμφώνησαν να συγκροτήσουν οι αντάρτες στη Συρία

κοινή-ηγεσία-συμφώνησαν-να-συγκροτήσ-143594
Oι διαιρεμένοι αντάρτες της Συρίας συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια κοινή ηγεσία η οποία θα αναλάβει να επιβλέπει τις ενέργειές τους για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως ανέφεραν δύο πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Τις τελευταίες ημέρες οι αντάρτες πιέζονταν από τους ξένους υποστηρικτές τους να ενωθούν.
Η απόφαση ελήφθη από δώδεκα άτομα -μεταξύ των οποίων και ηγετικά στελέχη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού- που συναντήθηκαν εντός του συριακού εδάφους την Κυριακή. Στόχος της είναι να βελτιωθεί ο συντονισμός των μαχητών και να δημιουργηθεί μια ενιαία ηγεσία με την ελπίδα ότι οι ξένες δυνάμεις θα είναι πιο πρόθυμες να την εξοπλίσουν.
"Επιτεύχθηκε συμφωνία, τώρα απομένει να την υπογράψουν", είπε μία πηγή των ανταρτών. "Οι ξένοι υποστηρικτές μας λένε: ενωθείτε, χρειαζόμαστε μια σαφή και αξιόπιστη παράταξη για να της παράσχουμε όπλα", πρόσθεσε.
Αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Γαλλία μια σύνοδος για την υποστήριξη των "επαναστατικών πολιτικών συμβουλίων" τα οποία διοικούν τις ζώνες, στα βόρεια της Συρίας, που έχουν απελευθερωθεί από τους αντάρτες. Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από είκοσι χώρες.
Σύροι εκπρόσωποι από πέντε τέτοια συμβούλια θα παραστούν επίσης στη συνάντηση η οποία οργανώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, παρουσία του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς.

Η παροχή βοήθειας στις απελευθερωμένες ζώνες "ενδιαφέρει πολλές χώρες και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Πρέπει να γίνουν τέτοιες συναντήσεις ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός βοήθειας", εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Βενσάν Φλορεανί.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου