ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: “Όχι” σε επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος μείωσης του χρέους της

γαλλία-όχι-σε-επιμήκυνση-του-χρονοδ-150821
«Το Παρίσι σε καμία περίπτωση δεν θα επεδίωκε επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος μείωσης του χρέους», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ταλαντευτεί σε ό,τι αφορά την προσπάθειά της να επιτύχει μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους της χώρας και δεν προτίθεται να αποκλίνει από τον στόχο αυτόν χρησιμοποιώντας «εργαλεία» όπως συνέστησε το ΔΝΤ, προκειμένου να ανακτήσει μια υπερχρεωμένη οικονομία με την ανάπτυξη και με την ανταγωνιστικότητα.
Ο Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του στο Τόκιο, κατά την γενική συνέλευση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, τόνισε ότι «τίποτε εξ όσων η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Λαγκάρντ μάς λέει δεν θα μάς κάνει να αποκλίνουμε από τις ειλημμένες κυβερνητικές μας δεσμεύσεις. Θέλουμε να μειώσουμε το δημόσιο χρέος, που είναι η μείζων προϋπόθεση για την αυριανή ανάπτυξη (και) την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας».
Η Κριστίν Λαγκάρντ προκάλεσε αίσθηση όταν δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Τόκιο ότι θα συναινούσε να δοθούν στην Ελλάδα δύο επιπλέον έτη, για να επιτύχει την εξυγίανση του κρατικού της προϋπολογισμού στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής λιτότητας που εκπονείται σε συνεργασία με την τρόικα των δανειστών.
Η Λαγκάρντ είπε «ότι αυτή η ρύθμιση μπορεί να μην αφορά μόνον την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία».
«Αντί μιας μείωσης χρέους με τρόπο μαζικό, μετωπικό, ενίοτε είναι απαραίτητος λίγος περισσότερος χρόνος για τα κράτη που προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματά τους», υπογράμμισε η Λαγκάρντ.
«Εμείς δεν ζητούμε επιμήκυνση και θα φέρουμε μέσα στο 2013 την αναλογία δημόσιου πρωτογενούς ελλείμματος προς ΑΕΠ στο 3%», όπως ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Κατανοώ ότι μπορεί να δοθεί παράταση στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, όμως η Γαλλία είναι η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως αξιολογείται καλά στις αγορές σήμερα και η πολιτική της είναι να τιμά την υπογραφή της», συμπλήρωσε.
«Θα είναι σπουδαίο η διεθνής κοινότητα και η ευρωπαϊκή ιδίως να επαναπροσδιορίσουμε τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη, που αύριο θα είναι εντονότερη της σημερινής», υπογράμμισε επίσης.
«Οι ευρωπαϊκοί λαοί εμένα πρωτίστως με ενδιαφέρει ο γαλλικός δεν μπορεί να βιώνουν μια τόσο υψηλή ανεργία επί μακρόν, δεδομένου ότι απειλεί αυτή την κοινωνική συνοχή», επισήμανε εξάλλου ο κ. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στην πρότερη επισήμανση του γδ του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, Γκάι Ράιντερ, ότι «σε σύγκριση με την αρχή του 2009, ο πλανήτης αριθμεί σήμερα τριάντα εκατομμύρια περισσότερους ανέργους».

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου