ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Μειώθηκε ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη χώρα

κίνα-μειώθηκε-ο-αριθμός-των-δισεκατομ-151006
Η Κίνα απαριθμεί πλέον μόνο 113 δισεκατομμυριούχους τη φετινή χρονιά, από 146 το 2011, γεγονός που οφείλεται στην επιβράδυνση στην ανάπτυξη που βιώνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπως προκύπτει από την κατάταξη που δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό Forbes.
Πλουσιότερος Κινέζος αναδεικνύεται εκ νέου ο Ζονγκ Τσινγού, ο οποίος είχε χάσει την πρωτοκαθεδρία πέρυσι. Ο Τσινγού, πρόεδρος του ομίλου Wahaha, κατέχει φέτος μία προσωπική περιουσία που ανέρχεται στα 10 δισεκ. δολάρια, κατά 3,5 δισεκ. μεγαλύτερη από τα περσινά του εισοδήματα.
Μία άλλη αξιολόγηση, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από το περιοδικό Hurun, επίσης απέδιδε το έπαθλο του πλουσιότερου Κινέζου στον Ζονγκ, πλην όμως εκτιμούσε την προσωπική του περιουσία στα 12,6 δισεκ. δολάρια.
Ο Λιάνγκ Ουενγκέν, ιδρυτής της κατασκευάστριας μηχανολογικού εξοπλισμού Sany, ο οποίος τον είχε εκθρονίσει από την πρώτη θέση το περασμένο έτος, κατρακύλησε στην έκτη θέση, με την περιουσία του να έχει μειωθεί κατά 37% στα 5,9 δισεκ. δολάρια.
Η Γου Γιαζούν, ιδιοκτήτρια του κτηματομεσιτικού ομίλου Longfor, είναι φέτος η πλουσιότερη γυναίκα στην Κίνα, με περιουσία που ανέρχεται στα 6,2 δισεκ.
δολάρια, κερδοφορία που αυξήθηκε κατά 5% την τελευταία χρονιά και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την κερδοσκοπία στον συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε πιο πλούσιων Κινέζων ανεξαρτήτως φύλου.
Μεταξύ των δέκα πρώτων συγκαταλέγονται δύο «αφεντικά» επιχειρήσεων του Διαδικτύου, ο ιδρυτής της κινεζικής μηχανής αναζήτησης Baidu Ρόμπιν Λι—ο οποίος και παρά την πτώση της μετοχής του στο Χρηματιστήριο παραμένει ο δεύτερος πλουσιότερος στη χώρα με περιουσία 8,1 δισεκ. δολάρια (πτώση 12%)—και ο Μα Χουατένγκ, ιδιοκτήτης του ιστότοπου μηνυμάτων Tencent, που είδε την περιουσία του να αυξάνει κατά 49% στα 6,4 δισεκ. δολάρια.
Παρά τα αστρονομικά αυτά ποσά, η συνολική περιουσία των 100 πλουσιότερων Κινέζων μειώθηκε φέτος κατά 7% στα 220 δισεκ. δολάρια, σημειώνει το Forbes.
Μάλιστα, με «μόλις» 113 δισεκατομμυριούχους, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου απαριθμεί τέσσερις φορές λιγότερους Κροίσους από την πρώτη, τις ΗΠΑ, στην οποία ζουν πάνω από 400 δισεκατομμυριούχοι, βάσει της κατάταξης του Forbes τον περασμένο μήνα.
«Αυτή τη χρονιά βιώσαμε μία μακρά περίοδο οικονομικών δυσκολιών, όπως είχαμε σπανίως γνωρίσει κατά την περασμένη δεκαετία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Forbes China Ζου Ζιανγκόνγκ.
«Αυτή τη χρονιά διαπιστώσαμε μείωση του πλούτου που δημιούργησαν οι κινέζοι επιχειρηματίες», πρόσθεσε.

Το κινεζικό ΑΕΠ φθάνοντας στο 7,6% βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο του την τελευταία τριετία.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου