ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρές αντιδράσεις έφεραν οι αποκαλύψεις για βασανιστήρια σε φυλακές της Γεωργίας

σφοδρές-αντιδράσεις-έφεραν-οι-αποκαλ-182228

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις αλλά και υποσχέσεις για εντοπισμό και τιμωρία των υπευθύνων προκάλεσε το βίντεο με τα βασανιστήρια και τους βιασμούς που υφίστανται κρατούμενοι σε φυλακές της Γεωργίας.

Το βράδυ της Τρίτης εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν στη Τιφλίδα σε διαμαρτυρία για τις αποκαλύψεις αλλά και κατά τις κυβέρνησης. Διαδηλώσεις έγιναν και την Τετάρτη.

Είχε προηγηθεί η μετάδοση από δύο αντιπολιτευόμενους τηλεοπτικούς σταθμούς βίντεο με σωφρονιστικούς υπαλλήλους να ξυλοκοπούν κρατούμενους και να κακοποιούν σεξουαλικά έναν από αυτούς με μία σκούπα.

Σε αντίδραση για τις αποκαλύψεις, ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχάλη Σαακασβίλι, υποσχέθηκε την τιμωρία των υπευθύνων.

Δέκα άτομα συνελήφθησαν για την υπόθεση, μεταξύ τους και ο διευθυντής της φυλακής και άλλοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Παραιτήθηκε ακόμη η αρμόδια υπουργός.

Η κυβέρνηση πάντως είπε ότι οι φρουροί πληρώθηκαν για να σκηνοθετήσουν την κακοποίηση των κρατουμένων για πολιτικούς λόγους, καθώς η χώρα είναι στο μέσο της προεκλογικής περιόδου για την αναμέτρηση της 1ης Οκτωβρίου.

Ο Σαακασβίλι έχει να αντιμετωπίσει κυρίως τον Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, τον πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας, που έχει απήχηση κυρίως στα φτωχότερα στρώματα εκμεταλλευόμενος την καλή φήμη από τις φιλανθρωπίες του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου