ΔΙΕΘΝΗ

Λίον Πανέτα: Το «επίμαχο» βιβλίο θέτει σε κίνδυνο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

λίον-πανέτα-το-επίμαχο-βιβλίο-θέτει-189581

Ο υπουργός ’Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα επέκρινε σήμερα τον Ματ Μπισονέτ, πρώην μέλος της επίλεκτης ομάδας των Navy SEALs, για το βιβλίο του στο οποίο αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Πακιστάν, στην οποία σκοτώθηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο Πανέτα, μιλώντας για πρώτη φορά δημοσίως για το θέμα αυτό, είπε στο κανάλι CBS ότι ο συγγραφέας δεν τήρησε την συμφωνία που είχε κάνει με το στρατό να μην αποκαλύψει τέτοιες πληροφορίες και εκτίμησε ότι οι ενέργειες αυτές θέτουν σε κίνδυνο τους στρατιώτες αλλά και τυχόν μελλοντικές επιχειρήσεις.

"Ως υπουργός, δεν μπορώ να λέω στους στρατιώτες που συμμετέχουν σε αυτές τις επιχειρήσεις ότι μπορούν στη συνέχεια να γράφουν ένα βιβλίο για αυτές ή να πουλάνε την ιστορία τους στη New York Times", είπε ο Πανέτα. "Πώς στο καλό θα διεξάγουμε ευαίσθητες επιχειρήσεις εναντίον των εχθρών μας αν επιτρέπεται να
γίνονται τέτοια πράγματα;" διερωτήθηκε.

Το βιβλίο "Μια δύσκολη ημέρα: Αφήγηση από πρώτο χέρι της αποστολής που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν" γράφτηκε από τον Μπισονέτ που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Μαρκ Όουεν για να το εκδώσει. Αρχικά η ημερομηνία κυκλοφορίας του είχε προγραμματιστεί για σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου, όμως μετατέθηκε μία εβδομάδα νωρίτερα λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Ο Πανέτα υποστήριξε ότι ο συγγραφέας μπορεί να εξέθεσε και τον εαυτό του σε κίνδυνο επειδή αποκάλυψε και τη δική του συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. "Πιστεύω πως όταν κάποιος αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην αποκαλύψει τα μυστικά μιας τέτοιας επιχείρησης και κατόπιν δεν εφαρμόζει τους κανόνες και αποκαλύπτει τέτοιες λεπτομέρειες, τότε πράγματι θέτει σε κίνδυνο άλλες επιχειρήσεις και τη ζωή όσων εμπλέκοντα σε αυτές τις επιχειρήσεις", πρόσθεσε.
Ο υπουργός δεν διευκρίνισε αν το Πεντάγωνο θα κινηθεί εναντίον του Μπισονέτ αλλά τόνισε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί προς όλες τις κατευθύνσεις πως αυτή η συμπεριφορά είναι "απαράδεκτη".

Η ιστορία του Μπισονέτ για την επιδρομή στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν, στις 2 Μαΐου 2011, διαφέρει σημαντικά από την επίσημη εκδοχή των γεγονότων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου