ΔΙΕΘΝΗ

Β. Ιρλανδία: Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών

β-ιρλανδία-βίαιες-συγκρούσεις-μεταξύ-196533

Τουλάχιστον 47 αστυνομικοί τραυματίστηκαν προσπαθώντας να χωρίσουν καθολικούς και προτεστάντες οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε επεισόδια στην διάρκεια μιας πορείας στη Βόρεια Ιρλανδία, ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα Δευτέρα.

Η αστυνομία ανέφερε ότι χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να αμυνθεί έναντι των ανθρώπων που της επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα, πέτρες, τούβλα, μπουκάλια κ.ά. στην διάρκεια των επεισοδίων που διήρκεσαν σχεδόν 12 ώρες.
Τα επεισόδια προκλήθηκαν από προσκείμενες στη Βρετανία ομάδες προτεσταντών που διαδήλωσαν εναντίον μιας παρέλασης Ρεπουμπλικάνων, πρόσθεσε η αστυνομία.
Στην περιοχή επικρατεί ένταση εδώ και μία εβδομάδα, αφού σημειώθηκαν επεισόδια με επτά αστυνομικούς τραυματίες σε μια πορεία προτεσταντών που πέρασε μπροστά από μια εκκλησία καθολικών παίζοντας μουσική παρά την απαγόρευση της αρμόδιας επιτροπής που δίνει άδειες για την πραγματοποίηση πορειών και παρελάσεων.
Εκατοντάδες μεγάλα πυροτεχνήματα και 34 βόμβες μολότοφ ερρίφθησαν εναντίον αστυνομικών που προσπαθούσαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους ώστε να μην εμπλακούν, ανέφερε ο αρχιεπιθεωρητής της αστυνομίας Τζορτζ Κλαρκ.
Ο Κλαρκ χαρακτήρισε τα επεισόδια «βάρβαρα, φρικιαστικά και λυπηρά».
Ο Τζέρι Κέλι του κόμματος Σιν Φέιν κατηγόρησε την Δύναμη Εθελοντών του Όλστερ (Ulster Volunteer Force, UVF) και την Ένωση για την Άμυνα του Όλστερ (Ulster Defence Association, UDA), δύο προτεσταντικές παρατάξεις πιστών στο στέμμα βορειοϊρλανδών, ότι ενορχήστρωσαν τα επεισόδια.
Η βία ανάμεσα στις παραστρατιωτικές ομάδες στη Βόρεια Ιρλανδία ουσιαστικά τερματίστηκε το 1998, μετά τη σύναψη της ειρηνευτικής συμφωνίας που τερμάτισε τον πόλεμο που διαρκούσε τρεις δεκαετίες, αλλά το Μπέλφαστ παραμένει διχασμένο ανάμεσα στις δύο κοινότητες και συχνά ξεσπούν σποραδικά επεισόδια.
Από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν τέσσερις νοσηλεύονται, ενώ 43 υπέστησαν ελαφρά τραύματα.
.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου