ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη σε θάνατο δια λιθοβολισμού για νεαρή γυναίκα στο Σουδάν

καταδίκη-σε-θάνατο-δια-λιθοβολισμού-γ-223736

Μία γυναίκα από το Σουδάν που κατηγορήθηκε για μοιχεία καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού και κρατείται δεμένη στη φυλακή μαζί με το έξι μηνών βρέφος της, όπως κατήγγειλαν σήμερα ακτιβιστές, στη δεύτερη παρόμοια καταδίκη που επιβάλλεται μέσα σε λίγους μήνες.

Ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα ότι η χώρα θα υιοθετήσει ένα «100%» ισλαμικό σύνταγμα, προκαλώντας ανησυχία ότι το Σουδάν θα εφαρμόσει τον ισλαμικό νόμο (σαρία) πιο αυστηρά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του κυρίως μη μουσουλμανικού Νότιου Σουδάν πέρυσι.

Δικαστήριο καταδίκασε στις 10 Ιουλίου την 23χρονη Λάιλα Ιμπραχίμ Ίσα Τζάμουλ σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία, όπως σημείωσε η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Φαχίμα Σάσιμ που παρακολουθεί την υπόθεσή της.

Η Στρατηγική Πρωτοβουλία για τις Γυναίκες στο Κέρας της Αφρικής (SIHA), μια οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών, ανακοίνωσε ότι έχει ορίσει δικηγόρους οι οποίοι άσκησαν έφεση εναντίον της απόφασης του δικαστηρίου. Ο σύζυγος της Τζάμουλ την κατηγόρησε για μοιχεία, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία η καταδίκη της 23χρονης Σουδανής δεν συνάδει με τους διεθνείς κανονισμούς, ενώ παραβιάζει και το ποινικό δίκαιο του Σουδάν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου