ΔΙΕΘΝΗ

Με νέο βέτο απειλεί η Ρωσία σε πρόταση ψηφίσματος για τη Συρία

με-νέο-βέτο-απειλεί-η-ρωσία-σε-πρόταση-ψ-233531

H Ρωσία θα ασκήσει και πάλι βέτο στην πρόταση της Βρετανίας για παράταση της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, εφόσον κατατεθεί σήμερα προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον Οργανισμό Βιτάλι Τσούρκιν. Αυτό θα είναι το δεύτερο ρωσικό βέτο μέσα σε 24 ώρες σε ψηφίσματα που αφορούν τη Συρία και το τέταρτο συνολικά τους τελευταίους μήνες.

"Θα ψηφίσουμε κατά (του σχεδίου ψηφίσματος), όπως είπαμε και χθες", τόνισε ο Τσούρκιν. Οι πρεσβευτές των 15 χωρών-μελών του Συμβουλίου έχουν ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος στην κρίση. Το Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει για την αποστολή της Misnus (παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία) προτού λήξει η εντολή της, απόψε το βράδυ. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν μπει δύο προτάσεις που ενδέχεται να κατατεθούν προς ψήφιση η μία μετά την άλλη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο.

Το σχέδιο που προτείνει το Πακιστάν και στηρίζεται από τη Ρωσία παρατείνει την αποστολή για 45 ημέρες, χωρίς να θέτει κανέναν όρο. Το άλλο, της Βρετανίας, την παρατείνει για 30 ημέρες, διευκρινίζοντας ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση παρά μόνο αν η Δαμασκός τηρήσει την υπόσχεσή της και αποσύρει τα βαρέα όπλα.

Ο όρος αυτός, τον οποίο ο Τσούρκιν χαρακτήρισε "ιδεολογική θέση", απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη Μόσχα. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί μια απλή "τεχνική παράταση", όπως προβλέπει το ρωσοπακιστανικό σχέδιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου