ΔΙΕΘΝΗ

Ελικόπτερα του Ασαντ άνοιξαν πυρ σε συνοικίες της Δαμασκού

ελικόπτερα-του-ασαντ-άνοιξαν-πυρ-σε-συ-235247

Πυρά σε συνοικίες της Δαμασκού άνοιξαν, σύμφωνα με κατοίκους και ακτιβιστές συριακά στρατιωτικά ελικόπτερα, καθώς οι πιστές στον Ασαντ δυνάμεις μάχονται με αντάρτες σε διάφορες περιοχές της συριακής πρωτεύουσας. Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές ρουκέτες ερρίφθησαν στην κεντρική συνοικία Μιντάν, στο προάστιο Κφαρ Μπάτνα και στον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιαρμούκ στο νότιο άκρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δυνάμεις του Ασαντ άνοιξαν πυρ με πολυβόλα εναντίον της κοντινής συνοικίας Χάτζαρ αλ Ασουάντ και στη συνοικία Τζομπάρ, που βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία των Αββασιδών.

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ ’Ασαντ «χάνει τον έλεγχο της Συρίας» μετά και τη σημερινή βομβιστική στη Δαμασκό που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς Σύρους αξιωματούχους.

«Είναι προφανές ότι το καθεστώς ’Ασαντ χάνει τον έλεγχο της Συρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) Τόμι Βίτορ, υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή του την άμεση ανάγκη για μια πολιτική μετάβαση ώστε «να αποφευχθεί ένας μακρύς κι αιματηρός εμφύλιος πόλεμος».

«Πολλοί Σύροι που παλαιότερα στήριζαν το καθεστώς βλέπουν πλέον τον ’Ασαντ ως πρόβλημα και όχι λύση, την ώρα που οι οικονομικές δυσκολίες του καθεστώτος συνεχίζονται. Με ένα καθεστώς ’Ασαντ που χάνει τον έλεγχο (της χώρας), έχει έρθει ο καιρός για τους Σύρους και τη διεθνή κοινότητα να ενδιαφερθεί για αυτό που θα ακολουθήσει», σημείωσε ο Βίτορ.

«Εργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να πιέσουμε προς μια πολιτική μετάβαση στη Συρία. Η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, έχει συναντηθεί πολλές φορές για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία και πρέπει να συνεχίσει. Όσο πιο σύντομα υπάρξει αυτή η μετάβαση, θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουμε έναν μακρύ και αιματηρό εμφύλιο πόλεμο», κατέληξε.

Καζάνι που βράζει ολόκληρη η Συρία

Στο μεταξύ η Συρία μοιάζει με καζάνι που βράζει καθώς το καθεστώς Ασαντ τελεί υπό πρωτοφανή σύγχυση για τον τρόπο με τον οποίο βρήκαν το θάνατο τρία υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, κατά την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στη διάρκεια συνεδρίασης υπουργών και υπευθύνων της ασφάλειας, στη συνοικία Ραούντα.

Οι αρχές της χώρας εξετάζουν τρεις εκδοχές, σύμφωνα με το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. «Κανείς δεν γνωρίζει εάν πρόκειται για βομβιστή με εκρηκτικά καλά κρυμμένα σε αυτοκίνητο ,αν ήταν ένας σωματοφύλακας που ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στην αίθουσα ή απλά αν ήταν ένας εισβολέας που ανατινάχθηκε».

Για τον θάνατο του υπουργού Αμυνας, του υφυπουργού Αμυνας και γαμπρού του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ αλλά και του βοηθού του αντιπροέδρου της χώρας, η Δαμασκός προειδοποιεί για αντίποινα.

«Η Δαμασκός θα κόψει οποιοδήποτε χέρι βλάψει την εθνική ασφάλεια», διαμηνύει το καθεστώς του Σύρου προέδρου. Από την επίθεση, που είχε στόχο το κτίριο της Εθνικής Ασφάλειας στη Δαμασκό, νεκροί είναι ο υπουργός Αμυνας Νταούντ Ράτζα, ο γαμπρός του Μπασάρ αν Ασαντ και υφυπουργός Αμυνας, Ασέφ Σοκάτ και ο βοηθός αντιπροέδρου, Χασάν Τουρκμάνι.

Σύμφωνα με το CNN, από την έναρξη της εξέγερσης στη χώρα – πριν από 16 μήνες- πρόκειται για τους πρώτους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που βρίσκουν το θάνατο . Νέος υπουργός Αμυνας διορίστηκε ο ΦΑχάντ Γιασίμ αλ Φεράτζ, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο υπουργός Εσωτερικών της Συρίας είναι ζωντανός και η κατάστασή του είναι σταθερή. Νωρίτερα, αραβικά δίκτυα μετέδιδαν πως είχε και αυτός σκοτωθεί.

Αραβικά δίκτυα μετέδωσαν πως ο βομβιστής εργαζόταν ως σωματοφύλακας στενού συνεργάτη του Σύρου προέδρου. Η βομβιστική επίθεση σημειώνεται την παραμονή της παρουσίασης από τους δυτικούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός νέου σχεδίου απόφασης που απειλεί με κυρώσεις την Δαμασκό.

Η Ρωσία, ένας από τους βασικούς συμμάχους της Συρίας, η οποία έχει ήδη μπλοκάρει δύο δυτικές αποφάσεις για σύγκρουση στη Συρία, εμπόδισε χτες εκ νέου με την Κίνα στους κόλπους του ΣΑ οποιαδήποτε καταδίκη της συριακής κυβέρνησης κυρίως για τη σφαγή στο χωριό Τρέμσιχ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες να εξοντώσουν τις δολοφονικές συμμορίες και τους εγκληματίες και να τους καταδιώξουν όπου κι αν πάνε», αναφέρεται σε δήλωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. «Όποιος πιστεύει ότι με το να βάλει στόχο μερικούς διοικητές μπορεί να επιβληθεί στη Συρία έχει ψευδαισθήσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ισλαμιστική οργάνωση ανταρτών «Ταξιαρχία του Ισλάμ» αναφέρει σε δήλωσή της στη σελίδα της στο Facebook πως έβαλε στόχο τον πυρήνα που συνεδρίαζε στην αίθουσα ελέγχου κρίσεων στην Δαμασκό. Ο επικεφαλής των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών, Χισάμ, Μπεχτιάρ, έχει τραυματιστεί και υποβάλλεται σε επέμβαση.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ανέλαβε επίσης την ευθύνη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Λίγες ώρες νωρίτερα από τη Μόσχα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Δαμασκό Συρία έχει φθάσει σε οριακό σημείο.

Οδηγία του ΥΠΕΞ για τη Συρία

Την ίδια ώρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί άμεσα τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Συρία για οποιοδήποτε λόγο εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα και της επέκτασης των συγκρούσεων και επιθέσεων αυτοκτονίας στη Δαμασκό. Επιπλέον ζητεί από τους Έλληνες εργαζόμενους στη Συρία να λαμβάνουν όλες τις δυνατές προφυλάξεις και να είναι σε επαφή με την Ελληνική Πρεσβεία στη Δαμασκό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου