ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί ο υπουργός Άμυνας και ο γαμπρός του Άσαντ σε επίθεση στη Δαμασκό

νεκροί-ο-υπουργός-άμυνας-και-ο-γαμπρός-235368

Ο Σύρος υπουργός Άμυνας της Συρίας, Νταούντ Ρατζίνα, σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στο κτίριο του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας στη Δαμασκό.

Νεκρός και ο σύζυγος της αδελφής του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, Ασέφ Σοκάτ. Ο γαμπρός του Άσαντ και υφυπουργός Άμυνας πέθανε μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν ότι στην επίθεση σκοτώθηκε και ο Σύρος στρατηγός Χασάν Τουρκμάνι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλοι αξιωματούχοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών είναι ζωντανός και η κατάστασή του είναι σταθερή. Νωρίτερα, αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πως είχε και αυτός σκοτωθεί.

Από πηγές των δυνάμεων ασφαλείας έγινε επίσης γνωστό πως ο επικεφαλής των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών, Χισάμ Μπεχτιάρ, έχει τραυματιστεί και υποβάλλεται σε επέμβαση.

Στο κτίριο πραγματοποιείτο συνάντηση υπουργών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων. Η περιοχή γύρω από το κτίριο, στην συνοικία Ραούντα, αποκλείστηκε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βομβιστής καμικάζι εργαζόταν ως σωματοφύλακας για κάποιον από τον στενό κύκλο συνεργατών του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η ισλαμιστική οργάνωση ανταρτών «Ταξιαρχία του Ισλάμ» αναφέρει σε δήλωσή της στη σελίδα της στο Facebook πως έβαλε «στόχο τον πυρήνα που συνεδρίαζε στην αίθουσα ελέγχου κρίσεων στην πρωτεύουσα Δαμασκό».

Εκπρόσωπος της οργάνωσης επιβεβαίωσε τηλεφωνικά την ανάληψη της ευθύνης.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανέλαβε, επίσης, την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπος.

Το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε ότι θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τη βομβιστική επίθεση, λέγοντας ότι θα «κόψει οποιοδήποτε χέρι βλάπτει την εθνική ασφάλεια».

«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες να εξοντώσουν τις δολοφονικές συμμορίες και τους εγκληματίες και να τους καταδιώξουν όπου κι αν πάνε» αναφέρεται σε δήλωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Όποιος πιστεύει ότι με το να βάλει στόχο μερικούς διοικητές μπορεί να επιβληθεί στη Συρία, έχει ψευδαισθήσεις» τονίζει η ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε ότι διόρισε υπουργό Άμυνας τον στρατηγό Φάχαντ Τζάσιμ αλ Φράιτζ.

Ο Φράιτζ, ο οποίος ως σήμερα ήταν επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, κατάγεται από την επαρχία Χάμα, επίκεντρο της εξέγερσης εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ που διαρκεί σχεδόν 17 μήνες.

Εν τω μεταξύ, εκρήξεις ακούστηκαν στη βορειοδυτική συνοικία Μουχατζιρίν της Δαμασκού, κοντά στη βάση της τέταρτης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, της οποίας ηγείται ο αδελφός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, Μάχερ, είπαν κάτοικοι της περιοχής.

Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας διέψευσε, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στη βάση.

Οι συγκρούσεις αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του στρατού γύρω από τη Δαμασκό συνεχίστηκαν και την νύχτα, σύμφωνα με οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

Πάνω από 60 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στη Δαμασκό, σε μάχες με τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Περίπου 40 με 50 στρατιώτες των συριακών τακτικών δυνάμεων σκοτώθηκαν προχθές (Δευτέρα) σε μάχες στη Δαμασκό και τουλάχιστον 20 σκοτώθηκαν χθες (Τρίτη)» δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δυο Σύροι ταξίαρχοι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, έφθασαν χθες τη νύχτα στην Τουρκία.

«Περίπου 330 Σύροι, ανάμεσά τους δυο ταξίαρχοι, διέφυγαν τη νύχτα στην Τουρκία» τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.

’Έτσι, ο συνολικός αριθμός των Σύρων στρατηγών που έχουν διαφύγει στην Τουρκία ανέρχεται τώρα σε είκοσι, ενώ ο συνολικός αριθμός των Σύρων προσφύγων στη χώρα αυτή ανέρχεται σε 43.300.
in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου