ΔΙΕΘΝΗ

«Απαράδεκτες οι απολύσεις» από την Peugeot-Citroen, λέει ο Ολάντ

απαράδεκτες-οι-απολύσεις-από-την-peugeot-citroen-238190

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε το Σάββατο την αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot-Citroen να επαναδιαπραγματευτεί το σχέδιό της για την απόλυση 8.000 εργαζομένων και το κλείσιμο ενός από τα εργοστάσιά της, ώστε να διασφαλίσει τον περιορισμό του κοινωνικού αντίκτυπου των μέτρων.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, με αφορμή την εθνική γιορτή της Γαλλίας, την 14η Ιουλίου, ο Ολάντ είπε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τον προβληματικό τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα περιλαμβάνει κίνητρα για να στραφούν οι καταναλωτές στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτων.

Ο Ολάντ χαρακτήρισε την ανακοίνωση της PSA Peugeot-Citroen για τις απολύσεις «απαράδεκτη» και είπε ότι «το κράτος δεν θα παραμείνει θεατής».

«Θεωρώ το σχέδιο απολύσεων απαράδεκτο στη σημερινή του μορφή» είπε ο Ολάντ και έκανε έκκληση να μειωθεί ο αριθμός των απολύσεων και η Peugeot Citroën να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας σε όλους τους υπαλλήλους της που θα πληγούν από αυτό.

Είναι «πολύ εύκολο», όπως είπε ακόμη, να κατηγορείς το υψηλό κόστος ενώ παραδέχεσαι ότι η Γαλλία «έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας».

Η κυβέρνησή του, επισήμανε ακόμη ο Ολάντ, εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την γενική εισφορά κοινωνικής ασφαλίσεως (CSG) στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του ελλείμματος στη χώρας.

Η Γαλλία, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την επιβολή νέων φόρων ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα χρειαστεί επιπλέον 33 δις ευρώ το 2013 για να ικανοποιήσει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος που έχει θέσει η ΕΕ.Τελειώνει ο χρόνος για τη Συρία

Στην ίδια συνέντευξη και σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Συρία, ο Ολάντ επισήμανε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης με σκοπό την αποφυγή εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Ωστόσο, κάλεσε τη Ρωσία –μιλώντας μάλιστα με τον πρόεδρό της, Βλάντιμιρ Πούτιν, να σταματήσει να εμποδίζει τις προσπάθειες για να υπάρξει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ιδιωτικά ζητήματα»

Ο γάλλος πρόεδρος μίλησε ακόμα για πρώτη φορά δημοσίως για το σκάνδαλο που προκάλεσε η σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ με σχόλιο στο Twitter υπέρ αντάρτη υποψηφίου των Σοσιαλιστών ο οποίος κέρδισε τελικά την επίσημη υποψήφια Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Ο γιος του Ολάντ με την Ρουαγιάλ, Τομάς Ολάντ, επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα ασκώντας κριτική στην Τριερβελέρ σε σχόλιά του στο Le Point.

«Θεωρώ ότι τα ιδιωτικά ζητήματα πρέπει να λύνονται ιδιωτικά», δήλωσε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «αυτό είπα στους δικούς μου ανθρώπους».

Η Τριερβελέρ, που είχε μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μετά το σκάνδαλο, βρισκόταν το Σάββατο στο πλευρό του Ολάντ όταν εκείνος επιθεωρούσε την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλλης στα Ηλύσια Πεδία.

Στην παρέλαση μετείχε και δύναμη της γερμανικής Bundeswehr — τμήματος της γαλλογερμανικής ταξιαρχίας που εδρεύει στο Στρασβούργο–για τον εορτασμό της 50ης επετείου τον επόμενο χρόνο της Συνθήκης των Ηλυσίων για τη συμφιλίωση των δύο χωρών.

Παρά τις διαφορές Ολάντ και της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ευρώπη και την οικονομική πολιτική, ο Γάλλος πρόεδρος περιέγραψε τη σχέση των δύο χωρών ως «ιλικρινή, ισορροπημένη και (σχέση) αμοιβαίου σεβασμού» ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είπε ότι «επιδιώξαμε συμβιβασμό σε κάθε στάδιό της».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου