ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδρά η Κύπρος στις προκλητικές ασκήσεις των Τούρκων

αντιδρά-η-κύπρος-στις-προκλητικές-ασκ-240638

Την έντονη αντίδραση της Κύπρου έχει προκαλέσει η προκλητικότατη κίνηση της Τουρκίας να προχωρήσει σε ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα καταγγείλουν την Τουρκία για τις στρατιωτικές ασκήσεις, που προτίθεται να διεξαγάγει παράνομα αύριο και μεθαύριο σε περιοχή, στην οποία περιλαμβάνονται τμήματα των οικοπέδων 2, 3, 8, 9 και 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), της Κύπρου. Ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, επισήμανε, ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της θέτει σε κίνδυνο την ελεύθερη και νόμιμη ναυσιπλοΐα και αεροπλοΐα στην περιοχή.

Πρόσθεσε δε, ότι όλες οι αεροναυτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής ΑΟΖ ή στο FIR Λευκωσίας από όλα τα κράτη, εκτός της Τουρκίας, διεξάγονται πάντοτε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αφού ζητηθεί και ληφθεί εκ των προτέρων η άδεια του κυρίαρχου κράτους, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε μία φάση που ήδη έχει ανέβει επικίνδυνα το «θερμόμετρο» στην Συρία και προκαλεί τεχνηέντως άλλη μία «θρυαλλίδα» ανάφλεξης στην Ν/Α Μεσόγειο.

Ενδεικτική των ενεργειών της, είναι και η αντίδραση του Ισραήλ που αιτήθηκε και εκείνη στρατιωτικές ασκήσεις στην ίδια περιοχή, αμέσως μετά την τουρκική πρόκληση. Άρα είναι πολύ πιθανόν η ευρύτερη περιοχή τα επόμενα 24ωρα να γεμίσει από εικονικές αντιπαραθέσεις Τουρκίας – Ισραήλ. Βρισκόμαστε εν αναμονή ….και της ελληνικής αντίδρασης… εάν βέβαια υπάρξει…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου