ΔΙΕΘΝΗ

Διοξίνη σε αβγά στη Γερμανία

διοξίνη-σε-αβγά-στη-γερμανία-260751

Η δηλητηριώδης χημική ουσία διοξίνη εντοπίστηκε σε υψηλότερα επίπεδα του επιτρεπτού σε αβγά που προέρχονται από ένα γερμανικό αγρόκτημα ύστερα από ανάλογα κρούσματα που σημειώθηκαν σε έξι άλλα αγροκτήματα της χώρας τον Απρίλιο και τον Μάιο, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Το αγρόκτημα με πουλερικά βρίσκεται στην περιοχή Έμσλαντ του βόρειου γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας του κρατιδίου.

Το αγρόκτημα με τα 12.000 πουλερικά τέθηκε σε καραντίνα και τα αβγά που παρήγαγε αποσύρθηκαν από την αγορά, αναφέρει η ανακοίνωση. Η διοξίνη εντοπίστηκε από τους εσωτερικούς ελέγχους του αγροκτήματος.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι δεν συντρέχει σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια υγεία καθώς η διοξίνη είναι επικίνδυνη μόνο όταν καταναλώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ σε μικρές δόσεις η ουσία δεν θεωρείται επικίνδυνη.

Πρόσφατα εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα διοξίνης σε αβγά σε αγροκτήματα στην Κάτω Σαξονία και το γειτονικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Τον Ιανουάριο του 2011, προκλήθηκε πανικός στους κόλπους της ΕΕ όταν Γερμανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι κότες και γουρούνια είχαν καταναλώσει ζωοτροφές μολυσμένες με διοξίνη με αποτέλεσμα να μολυνθούν τα αβγά, το κρέας των πουλερικών και των χοιρινών στα πληγέντα αγροκτήματα.

Στη συνέχεια η Γερμανία έλαβε μια σειρά μέτρων – μεταξύ των οποίων και περιορισμούς στα συστατικά των ζωοτροφών – και αύξησε τους ελέγχους σε αγροκτήματα και ζωοτροφές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου