ΔΙΕΘΝΗ

120.000 Ιταλοί δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη

120-000-ιταλοί-δεν-μπορούν-να-πάρουν-σύνταξη-261514

Τα μέτρα της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι πλήττουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που έσπευσαν να φύγουν με προγράμματα εθελούσιας εξόδου και τώρα ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να εισπράξουν ακόμα τις συντάξεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η υπουργός Εργασίας, Ελσα Φορνέρο στο κοινοβούλιο, έχουν εντοπιστεί άλλες 55.000 Ιταλοί που έφυγαν από την δουλειά τους με ειδικές εθελούσιες εξόδους, αλλά δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη. Ο αριθμός των «μετέωρων» αυτών πρώην υπαλλήλων προστίθεται στα ήδη γνωστά 65.000 «θύματα των επιδομάτων και της εθελούσιας εξόδου» που είχαν εντοπισθεί, πρόσφατα από το υπουργείο Εργασίας.

Το νομικό κενό που δεν επιτρέπει τις καταβολές των συντάξεων οφείλεται στις πρόσφατες παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μόντι που αύξησε τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας για την συνταξιοδότηση.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για τραπεζικούς, αλλά και για υπαλλήλους μεγάλων οργανισμών όπως η Τelecom Italia.

Σύμφωνα με την Φορνέρο, μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις αρχικά εσφαλμένες εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τον αριθμό των «μη συνταξιούχων», φέρει το ιταλικό ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων Ιnps, «που έδωσε ανακριβή και ελλιπή στοιχεία».

Η ιταλική κυβέρνηση μελετά λύσεις προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των 120.000 πολιτών που δεν θα μπορέσουν να λάβουν κανονικά σύνταξη παρά το 2014.

Το Ίδρυμα Μελετών των Ιταλών Εργατολόγων σε έκθεσή του προβλέπει στο μεταξύ ότι «τα επόμενα χρόνια κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη άλλες 370.000 ιταλοί, λόγω της αύξησης της συντάξιμης ηλικίας».

Η Φορνέρο δεν θέλησε να σχολιάσει το συγκεκριμένο στοιχείο, αλλά τόνισε ότι «η Ιταλία πρέπει να βγει από την λογική βάση της οποίας ένας εξηντάχρονος δεν έχει καμία ελπίδα να βρει δουλειά, ούτε καν μερική απασχόληση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου