ΔΙΕΘΝΗ

G20: Συμφωνία Ομπάμα-Πούτιν για τη Συρία

g20-συμφωνία-ομπάμα-πούτιν-για-τη-συρία-263221

«Προκειμένου να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία ζητούμε τον άμεσο τερματισμό της βίας» αναφέρουν οι δύο ηγέτες στην κοινή ανακοίνωσή τους. Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών δίνει μια «θετική» προοπτική σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η σύνοδος των G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικό, το διήμερο 19-20 Ιουνίου, έχει επισκιαστεί από τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης, την κατάσταση στη Συρία, και τις δυσοίωνες προβλέψεις για το περιβάλλον.

Οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου, οι χώρες των οποίων ελέγχουν το 80% της παγκόσμιας οικονομίας, καλούνται να χαράξουν την πολιτική τους για το επόμενο διάστημα λαμβάνοντας υπόψη τους τα παραπάνω δεδομένα. Σχετικά με το Ευρωπαϊκό μέτωπο, η οριακή νίκη των μνημονιακών δυνάμεων στην Ελλάδα δεν αποδείχτηκε ικανή να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές, και οι αναλυτές αναμένουν σκληρή κριτική προς την κυρία Μέρκελ. Οι ηγέτες της συνόδου, με μπροστάρη τον Μπαράκ Ομπάμα, θα πιέσουν την Γερμανία να πάρει δραστικές αποφάσεις για την οριστική λύση της κρίσης χρέους, την στιγμή που ανώτατα στελέχη μεγάλων διεθνών εταιρειών προειδοποιούν πως η κατάσταση είναι οριακή. Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ντέιβιντ Κάμερον, σε σημερινή του ομιλία, άσκησε δριμεία κριτική στις ανεπαρκείς προσπάθειες της Ευρωζώνης, και ζήτησε την ενίσχυση του ρόλου της Ε.Κ.Τ.

Πέρα από τα ζητήματα της Ευρωζώνης, που αποτελούν την βασική προτεραιότητα της συνόδου, οι 20 ηγέτες θα καταπιαστούν και με την κατάσταση στην Συρία. Λίγες μόνο ημέρες μετά την παραδοχή κύκλων του Ο.Η.Ε., πως οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο στρατό και τους αντάρτες μπορούν να χαρακτηριστούν ως εμφύλια σύρραξη, ο Πρόεδρος της Αμερικής αναμένεται να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν και να συζητήσουν την αποτυχία του σχεδίου εκεχειρίας. Η διαφωνία ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις σχετίζεται με την επιμονή της Ουάσιγκτον να επιβληθούν κυρώσεις στο καθεστώς Ασάντ καθώς και με τις καλές διπλωματικές σχέσεις του τελευταίου με το Κρεμλίνο.

Επιπλέον, οι ηγέτες που βρίσκονται στο Μεξικό πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υιοθέτηση πιο οικολογικών πολιτικών, μετά την ανάδειξη του περασμένου μήνα ως τον πιο θερμό όλων των εποχών. Όλα αυτά στον πανέμορφο τροπικό κόλπο του Λός Κάμπος, ο οποίος σύμφωνα με τους ντόπιους είναι αγνώριστος λόγω της ισχυρής παρουσίας του στρατού.

Συμφωνία Ομπάμα-Πούτιν για συνεργασία στη Συρία

Τον άμεσο τερματισμό της βίας στη Συρία ζήτησαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τις συνομιλίες που είχαν απόψε στο Λος Κάμπος του Μεξικού, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20.

"Προκειμένου να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία ζητούμε τον άμεσο τερματισμό της βίας» αναφέρουν οι δύο ηγέτες στην κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζοντας ότι συμφωνούν με την άποψη ότι «ο συριακός λαός θα πρέπει να μπορεί να επιλέγει το μέλλον του με ανεξάρτητο και δημοκρατικό τρόπο.

"Συμφωνούμε ότι χρειάζεται να σταματήσει η βία», δήλωσε ο Ομπάμα, καθισμένος δίπλα στον Πούτιν, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στις διαφωνίες που είχαν οι δύο χώρες στην αντιμετώπιση του συριακού ζητήματος.

Στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας που η ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη, κάτι που βρίσκει εντελώς αντίθετη τη Μόσχα, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. «Παρά τις αποκλίνουσες εκτιμήσεις, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να αναζητούμε λύσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους.

Παράλληλα, Ομπάμα και Πούτιν κάλεσαν το Ιράν να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του και «να αποδείξει τους ειρηνικούς σκοπούς» του πυρηνικού προγράμματός του, σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη βρίσκονται σε νεκρό σημείο.

"Συμφωνούμε ότι το Ιράν πρέπει να κάνει σοβαρές προσπάθειες για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου όσον αφορά την αποκλειστικά ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματός του. Για το σκοπό αυτό, η Τεχεράνη πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της», επισήμαναν.

BRICS: θέλει να αυξήσει το ποσό που συνεισφέρει στο ΔΝΤ

Η ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) ανήγγειλε την πρόθεση να αυξήσει το ποσό που συνεισφέρει στο ΔΝΤ. Συγχρόνως η BRICS έθεσε όρους προκειμένου να αυξήσει τη συνεισφορά της αυτήν.

Στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο τα μέλη της ίδιας ομάδας εξέδωσαν στο Λος Κάμπος του Μεξικού στο πλαίσιο της συνόδου της G20 (πλούσιες, αναδυόμενες χώρες) τονίστηκε ότι «η αύξηση συνεισφοράς θα γίνει, όταν το ΔΝΤ, που έχει περιορισμένες ταμειακές δυσχέρειες, παραχωρήσει περισσότερα δικαιώματα ψήφου στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως υποσχέθηκε με τη μεταρρύθμιση στη διάρκεια του 2010».

Ομπάμα: Θετική η προοπτική από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε από το Λος Κάμπος του Μεξικού ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών δίνει μια «θετική» προοπτική σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

"Νομίζω ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δίνουν μια ένδειξη ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές όχι μόνο για τις προσπάθειες των Ελλήνων για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά επίσης και για να συνεργαστούν εποικοδομητικά με τους διεθνείς εταίρους τους για να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους», δήλωσε ο Ομπάμα σε μερικούς δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G20.

Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής στο Λος Κάμπος του Μεξικού θα πρέπει να φροντίσουν για τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη της αγοράς, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Προφανώς θα είμαστε πολύ απασχολημένοι για την επόμενη μιάμιση ημέρα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μεξικανό ομόλογό του Φελίπε Καλδερόν λίγες ώρες προτού ξεκινήσει επίσημα τις εργασίες της η σύνοδος. «Ο κόσμος ανησυχεί πολύ για την επιβράδυνση της ανάπτυξης», πρόσθεσε.

«Τώρα είναι ο καιρός, όπως είπαμε, να διασφαλίσουμε ότι όλοι μας θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να σταθεροποιήσουμε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποφύγουμε τον προστατευτισμό», κατέληξε ο Ομπάμα.

Μπαρόζο: Η Ελλάδα να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της

Η ΕΕ «σύντομα» θα προχωρήσει στο θέμα του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών(FTT), ανήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διατηρώντας συγχρόνως μια ευνοϊκή προσέγγιση, όσον αφορά τα ευρωομόλογα.

Ο φόρος FTT γνωστός ως φόρος Τόμπιν -από το επώνυμο του Αμερικανού οικονομολόγου ο οποίος τον πρότεινε στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970–θα αποφέρει έσοδα από τις αγοραπωλησίες μετοχών, ομολόγων και χρηματιστηριακών παραγώγων.

"Προσδοκώ η ΕΕ να καταλήξει σε συμπέρασμα σύντομα επιτρέποντας στον FTT να γίνει σύντομα πραγματικότητα στα όριά της, εμπνέοντας για μια συναφή παγκόσμια εξέλιξη», τόνισε ο κ. Μπαρόζο προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου κορυφής της G20 (πλούσιες και αναδυόμενες χώρες) στο Λος Κάμπος (Μεξικό).

"Θέλουμε ο FTT να γίνει πραγματικότητα στην Ευρώπη, εάν είναι δυνατόν και σε επίπεδο παγκόσμιο», υπογράμμισε ο αξιωματούχος, εξηγώντας ότι με την υιοθέτησή του θα αυξηθεί και η οικονομική βοήθεια των πλουσίων προς τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη.

Αντιθέτως, η αμερικανική αντιπροσωπεία προσήλθε στην ίδια σύνοδο με τη θέση ότι ο FTT «είναι αντιπαραγωγικός», την ώρα που μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στη 17μελή ευρωζώνη, παραδείγματος χάρη η Σουηδία, η Βρετανία, χρησιμοποιούν παραπλήσιο επιχείρημα.

Ο FTT είναι ο όρος που οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας θέτουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, ώστε να παράσχουν στη διάρκεια του λήγοντος μηνός μια θετική ψήφο για το Δημοσιονομικό σύμφωνο, στην Κάτω Βουλή. Το Σύμφωνο, θεσπίζει τον κανόνα των ισοσκελισμένων κρατικών προϋπολογισμών στην ευρωζώνη, επ απειλή κυρώσεων σε επίπεδο ΕΕ.

’Οσον αφορά τα ευρωομόλογα, ο πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε ότι συνιστούν όψη μιάς «μακροπρόθεσμης οικονομικής πραγματικότητας» συνυφασμένης με την κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, υπογράμμισε όμως «τους αυστηρούς όρους», που θα πρέπει να διέπουν την έκδοσή τους.

"Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής σχετικώς, δεν θα είναι τα ευρωομόλογα η άδεια για να γίνουν δαπάνες, αντιθέτως θα είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο αυξημένης σταθερότητας και πειθαρχίας» στο ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Πολύ νωρίτερα, επισήμανε ο ίδιος, θα γίνουν κινήσεις για να εκπληρωθεί ο στόχος της τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη, αναγγέλλοντας την πρόταση που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –για τις ενιαίες τραπεζικές δομές και δράσεις, αλλά και την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.

"Οταν ακούω τους ηγέτες σε όλη την Ευρώπη, βλέπω μια προθυμία να κάνουν περισσότερα, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να επανέλθει στην οικονομική ανάπτυξη…αρκεί βέβαια η Ελλάδα να τιμήσει τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της», δήλωσε επίσης ο πρόεδρος Μπαρόζο.

Έπαινοι Μέρκελ για την Κίνα

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την επιδοκιμασία της για το ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα στις προσπάθειες για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Κατά τη συνάντησή της με τον Κινέζο ηγέτη Χου Τζιντάο στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού, η Μέρκελ τόνισε ότι η Κίνα έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την εμπιστοσύνη της στο ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, η καγκελάριος παρουσίασε επίσης τις απόψεις της για τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν εντός της ευρωζώνης.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Ζου Γκουανγκιάο είχε επισημάνει ότι για τη χώρα του η σύνοδος αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

Μόντι: Ζητά καθορισμό οδικού χάρτη για το ευρώ

«Οι αγορές είναι πεπεισμένες ότι δεν αρκεί μόνο η ψήφος στην Ελλάδα, αλλά ότι χρειάζεται μια ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, από τη σύνοδο του G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού.

Σύμφωνα με τον Μ. Μόντι «κανένας δεν πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη αιτία του προβλήματος της κρίσης που δημιουργήθηκε από ανισότητες που υπάρχουν σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες».

«Τώρα πρέπει να καθοριστεί ένας σαφής οδικός χάρτης για να μπορέσει το ευρώ να γίνει πιο αξιόπιστο» κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «οι επαφές και η δουλειά ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου της 28ης και 29ης Ιουνίου, «θα είναι ιδιαίτερα έντονες».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου