ΔΙΕΘΝΗ

Οσλο: Με τον Χάνιμπαλ Λέκτερ παρομοίασε ψυχολόγος τον Μπρέιβικ

οσλο-με-τον-χάνιμπαλ-λέκτερ-παρομοίασ-269202

Οι ειδικοί εξακολουθούν να έχουν αντίθετες απόψεις ως προς την ψυχική του υγεία «Η συνάντηση με τον Μπρέιβικ ήταν σαν να συναντώ τον Χάνιμπαλ Λέκτερ», δήλωσε ο ψυχολόγος Ερικ Γιοχάνεσεν ο οποίος πέρασε 26 ώρες μιλώντας με τον 33χρονο μακελάρη της Νορβηγίας ενόσω εκείνος βρισκόταν στη φυλακή, παρομοιάζοντας τον με τον κινηματογραφικό κανίβαλο της «Σιωπής των Αμνών» – τον οποίο ερμήνευσε ο βρετανός ηθοποιός Αντονι Χόπκινς.

Ο Γιοχάνεσεν κλήθηκε από τους συνήγορους του Μπρέιβικ για να στηρίξει την υπόθεση ότι ο 33χρονος δεν ήταν τρελός όταν σκότωσε 77 άτομα το περυσινό καλοκαίρι στο νησί Ουτόγια.

Ενώ η ενοχή του Μπρέιβικ δεν αμφισβητείται, η ψυχική του υγεία βρίσκεται στην καρδιά της συνεχιζόμενης δικαστικής μάχης, όπου κατηγορείται για δύο τρομοκρατικές ενέργειες, μία βομβιστική επίθεση στην καρδιά του Οσλο και μια επίθεση με πυροβόλα όπλα στο νησί Ουτόγια, με θύματα ως επί το πλείστον έφηβους κατασκηνωτές, της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

Ο ίδιος δηλώνει ότι οι πράξεις του είχαν σκοπό να αποτρέψουν τη Νορβηγία από το να γίνει θύμα της πολυπολιτισμικότητας και να σταματήσει την «εισβολή των μουσουλμάνων» και θέλει να αποδειχτεί ότι έχει επισήμως σώας τας φρένας σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ότι η ιδεολογία του δεν θα θεωρηθεί το παραλήρημα ενός τρελού. Ο Γιοχάνεσεν δήλωσε στο δικαστήριο ότι είναι «απολύτως πεπεισμένος» ότι ο Μπρέιβικ δεν είναι ψυχωτικός, αποδίδοντας τις ακραίες απόψεις του σε πολιτικό εξτρεμισμό και όχι ψυχική ασθένεια.

«Αν σκεφτεί κανείς την ιδεολογία του, δεν νομίζω ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία ή φάρμακα», δήλωσε. Οι ειδικοί εμφανίζουν αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις σχετικά με την ψυχική υγεία του 33χρονου δολοφόνου. Δύο ψυχιατρικές εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατ’ εντολή του δικαστηρίου έβγαλαν τελείως αντίθετα πορίσματα. Η πρώτη, που διεξήχθη πέρυσι αποφάνθηκε ότι ο Μπρέιβικ πάσχει από «παρανοειδή σχιζοφρένεια» και συνεπώς δεν είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, ενώ η δεύτερη που διενεργήθηκε λίγο προτού ξεκινήσει η δίκη, συμπέρανε ότι είναι αρκετά υγιής ψυχικά ώστε να αναλάβει τις συνέπειες των πράξεών του.

Πρακτικά, η διαφορά είναι μεγάλη. Αν ο Μπρέιβικ βρεθεί υγιής αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 21 ετών, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί απεριόριστα αν θεωρηθεί απειλή για την κοινωνία μετά το πέρας της συμπλήρωσης της ποινής του. Αν δεν βρεθεί υγιής, θα εγκλειστεί σε ψυχιατρείο για να λάβει αγωγή, πιθανότατα για το υπόλοιπο της ζωής του.

Οι πέντε δικαστές αναμένεται να αποφασίσουν για το ζήτημα όταν θα δώσουν και την ετυμηγορία τους, είτε στις 20 Ιουλίου είτε στις 24 Αυγούστου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου