ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη Τουρκίας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

καταδίκη-τουρκίας-για-παραβίαση-ανθρ-269427
Με ομόφωνη απόφασή του το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, για μεροληπτική στάση της Δικαιοσύνης και για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

H καταδίκη έγινε μετά την εκδίκαση της προσφυγής του αντιρρησία συνείδησης και μέλους της "Αντιπολεμικής Διεθνούς", Χαλίλ Σάβντα.

Υποχρέωσε με την απόφαση του την Τουρκία να καταβάλλει στον ενάγοντα 12.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και να πληρώσει 1.975 ευρώ για τις δικαστικές δαπάνες.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου επικρίνεται έντονα το ισχύον σύστημα υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στην Τουρκία, το οποίο δεν προβλέπει εξαιρέσεις από τη στράτευση εκείνων που, για λόγους πεποίθησης ή θρησκείας αρνούνται να στρατευθούν καθώς και για το ότι, δεν υπάρχει θεσμοθετημένη η εναλλακτική θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Ένα τέτοιο σύστημα, με βάση το οποίο επιβάλλονται βαριές και εξοντωτικές ποινές στους αντιρρησίες συνείδησης στην Τουρκία, δεν μπορεί να θεωρηθεί συστατικό μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο Χαλίλ Σάβντα αρνήθηκε το 2004 να φορέσει στρατιωτική στολή και να υπηρετήσει την θητεία του στον τουρκικό στρατό.

Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του αντιμιλιταριστικού κινήματος στην Τουρκία και ένας από τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας "Αντιπολεμική Διεθνής" στο Διαδίκτυο, μιας ένωσης που ιδρύθηκε το 1921 και έχει στόχο την προώθηση της μη βίαιης δράσης για την αποτροπή των αιτίων του πολέμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου