ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό λιτότητας

ολλανδία-το-κοινοβούλιο-ενέκρινε-τον-309872

Το Ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες βράδυ τον προϋπολογισμό λιτότητας που προβλέπει μείωση του ελλείμματος το 2013 προκειμένου να εκπληρώσει τα όρια που έχει θεσπίσει η ΕΕ σε ό, τι αφορά το έλλειμμα. Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι Εργατικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν δύο ημέρες ώστε τα κόμματα των Φιλελεύθερων και Χριστιανοδημοκρατών, δηλαδή τα κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, να καταλήξουν σε συμφωνία με τρία κόμματα της αντιπολίτευσης: τους οικολόγους, τη Χριστιανική Ένωση και τους Κεντρώους. Η άτυπη συμμαχία των πέντε κομμάτων ελέγχει 77 από τις 150 έδρες στη βουλή οπότε και εξασφαλίστηκε μια προσωρινή πλειοψηφία.

Αν και όλες οι λεπτομέρειες για τον ολλανδικό προϋπολογισμό λιτότητας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, η δημόσια τηλεόραση ανέφερε πως θα αλλάξουν μεταξύ άλλων οι φοροαπαλλαγές για δάνεια και υποθήκες, θα αυξηθεί το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους πολίτες και ο ΦΠΑ στις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών ενώ θα παγώσουν οι μισθοί σε πολλούς τομείς του δημοσίου. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι δημόσιες δαπάνες χρειάζεται να περικοπούν κατά περίπου 14 δισ. ευρώ ώστε να ελεγχθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, που αναμένεται να φτάσει το 4,5% του ΑΕΠ του χρόνου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου