ΔΙΕΘΝΗ

Βομβαρδισμοί στη Συρία, καθώς λήγει η διορία για απόσυρση των στρατευμάτων

βομβαρδισμοί-στη-συρία-καθώς-λήγει-η-δ-319800

Τουλάχιστον 100 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Συρία τη Δευτέρα, σε μια κλιμάκωση της βίας

Λήγει την Τρίτη η διορία για την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από τις πόλεις, όπως ορίζει η συμφωνία της Δαμασκού με ΟΗΕ και Αραβικό Σύνδεσμο για την εφαρμογή της κατάπαυσης πυρός. Τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η Συρία έχει κάνει βήματα για την τήρηση του ειρηνευτικού σχεδίου.

Συριακά τεθωρακισμένα βομβάρδισαν την κεντρική πόλη Χάμα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, όπως είπε ένας ακτιβιστής, ενώ στους δρόμους εξακολουθούν οι περιπολίες αρμάτων μάχης.

Στην Ντούμα, ένα προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού, ένας άλλος ακτιβιστής είπε ότι τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης παρέμεναν στους δρόμους το πρωί της Τρίτης

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσαν ακτιβιστές στο Γερμανικό Πρακτορείο, οι συριακές δυνάμεις ξεκίνησαν πάλι σήμερα τον βομβαρδισμό των κεντρικών επαρχιών Χάμα και Χομς και των βόρειων περιοχών στο Αλέπο. «Εκρήξεις οβίδων ακούγονται ανά την επαρχία της Χάμα, ενώ συριακά βλήματα όλμου έπεσαν στην παλιά συνοικία της Χομς» είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Ραμί Αμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε ότι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από άρματα μάχης επιχειρούν να βομβαρδίσουν μια περιοχή στη συνοικία Μαράα στο Αλέπο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Ανάν προβλέπει έναρξη της αποχώρησης των κυβερνητικών στρατευμάτων από τα αστικά κέντρα και τις περιοχές γύρω από αυτά, ως σήμερα, ώστε να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός 48 ώρες αργότερα.

«Δεν έχουμε δει ακόμα σημάδια ότι το καθεστώς Άσαντ τηρεί τις δεσμεύσεις του, γεγονός που φυσικά είναι πολύ λυπηρό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, σε δημοσιογράφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν, ωστόσο, ότι η κατάσταση αντί να καλυτερεύει, μοιάζει να έχει γίνει χειρότερη.

Η Δευτέρα ήταν μία από τις πιο αιματηρές ημέρες της εξέγερσης, με περισσότερα από 100 άτομα να χάνουν τη ζωή τους σε επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Νωρίτερα, η βία πέρασε τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και τον Λίβανο.

Πυρά προερχόμενα από το συριακό έδαφος είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματιστούν αρκετά άλλα, σε προσφυγικό καταυλισμό στη μεθόριο με την Τουρκία, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Σύροι για να γλιτώσουν από τη βία.

Την ίδια στιγμή, εικονολήπτης λιβανικού τηλεοπτικού δικτύου έπεσε νεκρός από πυρά κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, διέκοψε την επίσκεψη που πραγματοποιούσε στην Κίνα, όπου συνόδευε τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επιστρέφει στην Τουρκία, έπειτα από την αιφνίδια κλιμάκωση της έντασης στα τουρκο-συριακά σύνορα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν θα συμμετάσχει στην επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Σαγκάη και θα επιστρέψει στην Τουρκία για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την οργή τους για τη βία στα σύνορα με την Τουρκία.

«Καλούμε και εμείς -όπως και η τουρκική κυβέρνηση- για άμεση κατάπαυση του πυρός» ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ.

«Όχι μόνο δεν έπαψε η βία, έγινε και χειρότερη τις τελευταίες ημέρες» πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αποδοκίμασε τα βίαια επεισόδια στα σύνορα της Συρίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, έκανε, επίσης, έκκληση να σταματήσει το συριακό καθεστώς όλες τις επιθέσεις σε πολίτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα την προθεσμία της 10ης Απριλίου ως «κενή».

«Έχει ξεκινήσει η απόσυρση»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ επέμεινε πως η Δαμασκός ήδη απέσυρε ορισμένα από τα στρατεύματά της από τις πόλεις σε ορισμένες επαρχίες, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν. Ο Μουάλεμ είπε σε δημοσιογράφους στην Μόσχα ότι η Συρία θέλει να έχει λόγο σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της διεθνούς ομάδας, η οποία θα επιτηρεί την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία.

«Η έναρξη της εκεχειρίας πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την άφιξη των διεθνών παρατηρητών» υπογράμμισε ο Σύρος ΥΠΕΞ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου