ΔΙΕΘΝΗ

«Να του αφαιρεθεί το Νόμπελ»

να-του-αφαιρεθεί-το-νόμπελ-320383

Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί το Γερμανό λογοτέχνη αντισημίτη και από χθες τον κήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο, που πρακτικά σημαίνει απαγόρευση εισόδου στο Ισραήλ. Η απόφαση ελήφθη από τον υπουργό Εσωτερικών Ελί Γισάι, ο οποίος σε οξύ τόνο στο ισραηλινό ραδιόφωνο είπε πως θεωρεί τιμή να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα στον Γκίντερ Γκρας.

«Αντισημίτης»

«Θα πρέπει να του αφαιρεθεί και το βραβείο Νόμπελ», πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη. Ο πολιτικός που προέρχεται από το ακραιφνές εβραϊκό κόμμα SAS έφτασε στο σημείο να παραλληλίσει αποστροφές του ποιήματος με την αντισημιτική καμπάνια που οδήγησε στο ολοκαύτωμα. «Απλά δεν μπορεί κανείς να σιωπήσει, ο Γκρας είναι αντισημίτης και άνθρωπος που φόρεσε την στολή των SS», είπε κάνοντας αναφορά στο παρελθόν του.

Επικρίσεις δέχθηκε ο Γερμανός λογοτέχνης και από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Σε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, είπε ότι τα λεγόμενα του Γκρας αποτελούν «έκφραση κυνισμού τμήματος ανθρώπων του πνεύματος της Δύσης, που στην προσπάθεια να πουλήσουν μερικά βιβλία ακόμη φτάνουν στο σημείο να θυσιάσουν τους Εβραίους για δεύτερη φορά στο βωμό ανισόρροπων εχθρών του Ισραήλ».

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η περίπτωση Γκρας θα μπορούσε να είναι και μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για τους Ισραηλινούς πολιτικούς να περάσουν στο προσκήνιο εμφανιζόμενη ως προασπιστές των εθνικών συμφερόντων. Εξάλλου στους διαδρόμους της Κνέσετ (ισραηλινό κοινοβούλιο) κυκλοφορεί από καιρό η φήμη ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αντιφατικές αντιδράσεις

Ο Γερμανός ιστορικός Μίχαελ Βόλφζον, που γεννήθηκε στο Ισραήλ υπερασπίστηκε την απόφαση. «Χαιρετίζω την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, την οποία άλλες φορές επικρίνω. Εδώ όμως δεν πρόκειται για τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Εσωτερικών, αλλά για βασικές αρχές. Ένας πρώην SS δεν μπορεί να εμφανίζεται ως ηθικός τιμητής, πολύ περισσότερο απέναντι στους απογόνους των θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

Αντίθετα ο ΄Αβι Πριμόρ, πρώην πρέσβης του Ισραήλ στη Γερμανία, αντιμετώπισε με επικριτικό πνεύμα την απόφαση περί απαγόρευσης εισόδου. «Την θεωρώ λανθασμένη, υπερβολική και λαϊκιστική. Ο Γκρας δεν είναι αντισημίτης. Ξέρω τι λέω. Νομίζω ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών δεν αντιλαμβάνεται την εσωτερική κατάσταση στη Γερμανία».

Κριτικές φωνές υψώθηκαν και από Γερμανούς πολιτικούς. Ο Ρολφ Μίτσενιχ εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, άσκησε κριτική στην απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει στον Γκρας την είσοδο στη χώρα. «Η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης ξεπερνά το μέτρο και απαξιώνει το θέμα. Μια δημοκρατική και πλουραλιστική χώρα όπως το Ισραήλ, μπορεί να αντέχει διαφορετικές απόψεις, πόσο μάλλον που αυτές του Γκίντερ Γκρας που δεν είναι αντισημιτικές», δήλωσε στη διαδικτυακή έκδοση της Handelsblatt. Αντιδράσεις και από το κόμμα των Πρασίνων και το στέλεχος Φόλκερ Μπεκ. «Η απόφαση είναι υπερβολική και λανθασμένη» δήλωσε στην ίδια εφημερίδα, τονίζοντας παράλληλα ωστόσο ότι μπορεί να αντιληφθεί την οργή των Ισραηλινών.

Το μοναδικό μέλος την γερμανικής κυβέρνησης που αναμείχθηκε στη διένεξη είναι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. «Το να βάζει κανείς το Ισραήλ και το Ιράν στην ίδια βαθμίδα ηθικής δεν είναι πνευματώδες, αλλά ασυνάρτητο», είπε στην εφημερίδα Bild.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου