ΔΙΕΘΝΗ

«Θύελλα» για τα εξώφυλλα τετραδίων με τον Στάλιν

θύελλα-για-τα-εξώφυλλα-τετραδίων-με-324948

Εντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Ρωσία σχολικά τετράδια που στο εξώφυλλό τους απεικονίζουν τον Σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν, όταν τέθηκαν προς πώληση αυτην την εβδομάδα.

Ενώ ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιστορικοί είχαν προειδοποιήσει ότι ειναι λάθος να εντυπωθεί ως θετική η εικόνα του Στάλιν στο μυαλό των παιδιών, πολλοί ήταν οι ενθουσιώδεις πολίτες που έσπευσαν να τα αγοράσουν στα βιβλιοπωλεία της Μόσχας.

Εν μέσω δεκάδων εκκλήσεων για ανάληψη δράσης, ο υπουργός Παιδείας της Ρωσίας, Αντρέι Φουρσένκο, δήλωσε ότι δεν είναι σύμφωνος με τα εν λόγω τετράδια, ωστόσο δεν έχει νομική οδό για να σταματήσει τις πωλήσεις.

Τα τετράδια είναι μέρος μίας σειράς που ονομάζεται «Μεγάλοι Ρώσοι», η οποία τοποθετεί τον Στάλιν ανάμεσα σε διάσημους Ρώσους, όπως συνθέτες και τσάρους. Στο εξώφυλλο εμφανίζεται με την στρατιωτική στολή του με τα παράσημα.

«Οταν τα παιδιά δουν αυτό το ομορφο εξώφυλλο με τον μυστακοφόρο Στάλιν θα τον εκλάβουν ως ήρωα», ανέφερε ο ιστορικός και δημοσιογράφος, Νικολάι Σβανίτζε.

Ο Αρτιόμ Μπελάν, καλλιτεχνικός διευθυντής του εκδοτικού οίκου Alt που εκδίδει τα τετράδια, περιέγραψε την σειρά αυτή ως εκπαιδευτική προσπάθεια», τονίζοντας ότι ο Στάλιν θα πρέπει να συμπεριληφθεί ως μία κύρια φιγούρα του 20ού αιώνα.

Στο πίσω μέρος του εξωφύλλου με το πρόσωπο του Στάλιν αναφέρονται πληροφορίες για τους εκατοντάδες ανθρώπους που εκτελέστηκαν κατά την διάρκεια της θητείας του και τους εκατομμύρια που στάλθηκαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Ωστόσο, αναφέρουν και τα επιτεύγματα κατά την διάρκεια της ηγεσίας του Στάλιν.

Ο Στάλιν, ο οποίος κυβέρνησε την Σοβιετική Ενωση από το 1922 έως το 1953, αποτελεί μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για την σημερινή Ρωσία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου