ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάστηκαν αστυνομικοί που σκότωσαν πολίτες μετά τον τυφώνα Κατρίνα

καταδικάστηκαν-αστυνομικοί-που-σκότ-325258

Πέντε πρώην αστυνομικοί της Νέας Ορλεάνης καταδικάσθηκαν την Τετάρτη σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για το φόνο δύο άοπλων ανδρών που επεχείρησαν να διασχίσουν μια γέφυρα στο νότιο τμήμα της πόλης, λίγες ημέρες μετά το πέρασμα του φονικού τυφώνα Κατρίνα.

Σύμφωνα με την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου, οι τέσσερις αστυνομικοί καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης από 38 ως 65 χρόνια. Ο προϊστάμενός τους, ο οποίος δε συμμετείχε στους φόνους, αλλά επί χρόνια προσπαθούσε να συγκαλύψει τα εγκλήματα αυτά, καταδικάσθηκε σε εξαετή κάθειρξη, καθώς κρίθηκε ένοχος συνωμοσίας.

Οι πέντε πρώην αστυνομικοί της Νέας Ορλεάνης ήταν μεταξύ δεκάδων αστυνομικών που, όπως ισχυρίστηκαν ψευδώς, ανταποκρίθηκαν σε έκκληση η οποία έγινε μέσω ραδιοσταθμού να μεταβούν κοντά στη γέφυρα Ντάνζιγκερ, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι συνάδελφοί τους δέχονταν πυρά.

Οι αστυνομικοί επιβιβάστηκαν σε φορτηγό και μετέβησαν αμέσως στο σημείο εκείνο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αμέσως μόλις έφθασαν εκεί άρχισαν να πυροβολούν εναντίον πολιτών που διέσχιζαν τη γέφυρα. Από τα πυρά σκοτώθηκαν ο 17χρονος Τζέιμς Μπρισέτ, ενώ τραυματίσθηκαν τέσσερα μέλη της οικογένειάς του. Ελάχιστα λεπτά αργότερα έπεφτε νεκρός από τα πυρά ο 40χρονος Ρόναλντ Μάντισον, ένας άνδρας με νοητική υστέρηση.

Οι καταδικασθέντες ισχυρίστηκαν ότι όταν έφθασαν στη γέφυρα δέχθηκαν καταιγισμό πυρών και αναγκάσθηκαν να πυροβολήσουν ευρισκόμενοι σε αυτοάμυνα. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε τα θύματα ήταν άοπλα. Η οικογένεια Μάντισον προσπαθούσε απλώς να περάσει τη γέφυρα για να βρει καταφύγιο στο οδοντιατρείο του αδελφού του Ρόναλντ στην άλλη πλευρά της πόλης. Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι πυροβόλησαν τον Ρόναλντ επειδή έκανε μια κίνηση σαν να ήθελε να τραβήξει όπλο. Όμως, στο σώμα του βρέθηκαν επτά σφαίρες. Όπως αποδείχθηκε επίσης, οι αστυνομικοί επινόησαν καταθέσεις από ανύπαρκτους μάρτυρες, ενώ άφησαν οι ίδιοι στον τόπο των εγκλημάτων όπλο για να ενοχοποιήσουν τα θύματα.

Ο 49χρονος Λανς Μάντισον, αδελφός του Ρόναλντ, φυλακίσθηκε για αρκετές εβδομάδες με ψευδείς κατηγορίες. Οι αστυνομικοί τον κατηγόρησαν ότι τους πυροβόλησε πρώτος, ωστόσο ο ίδιος ήταν άοπλος. «Πραγματικά δεν γνωρίζω πώς είμαι ζωντανός σήμερα», είπε στο δικαστήριο ο Λανς Μάντιστον.

«Αυτοί οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τον Ρόναλντ σαν να ήταν ζώο», πρόσθεσε και απευθυνόμενος στους δράστες είπε: «Είστε υπεύθυνοι για τους εφιάλτες που κατέστρεψαν την οικογένειά μου».

Περίπου 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες έμειναν άστεγοι από το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη, στις 29 Αυγούστου του 2005.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου