ΔΙΕΘΝΗ

«Αθώο» το Focus για το εξώφυλλο με την Αφροδίτη!

αθώο-το-focus-για-το-εξώφυλλο-με-την-αφροδ-326988

Αθωώθηκε από το τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο έκδοτης του γερμανικού περιοδικού Focus, από την κατηγορία της προσβολής συμβόλου ελληνικού κράτους για το γνωστό εξώφυλλο με το άγαλμα της Αφροδίτης, τυλιγμένο σε γαλανόλευκο ύφασμα να κάνει άσεμνη χειρονομία.

Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα ως «απαράδεκτη» την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί σε βάρος του εκδότη και άλλων 5 δημοσιογράφων του περιοδικού για συκοφαντική δυσφήμηση και απέβαλλε την πολιτική αγωγή, κρίνοντας ότι δεν είχαν έννομο συμφέρον, καθώς δεν υπέστησαν ζημία, αφού το επίμαχο δημοσίευμα αναφερόταν στη χρεωκοπία της Ελλάδας λόγω των πράξεων των πολιτικών.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, δεν αφορούσε το δημοσίευμα το σύνολο του ελληνικού λαού, παρά μόνο τους πολιτικούς. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή και την εισαγγελική πρόταση, μετά την επίσημες μεταφράσεις του δημοσιεύματος που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Έκρινε επίσης ότι το άλλο αδίκημα που αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι, για εξύβριση, έχει γίνει πλέον πταίσμα και άρα έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο και έχει επέλθει η παραγραφή.

Από τις τρεις κατηγορίες, απέμεινε μόνο η προσβολή συμβόλου του ελληνικού κράτους, για την οποία άλλωστε αθωώθηκε ο εκδότης του περιοδικού. Εξάλλου, σύμφωνα και με την εισαγγελέα, δεν επρόκειτο για την ελληνική σημαία, με την οποία ήταν τυλιγμένη το άγαλμα, αλλά γαλανόλευκο ύφασμα! Και ότι είναι προφανές ότι έγινε επεξεργασία της εικόνας κι ότι δεν είναι δυνατόν να έχει τελεστεί το αδίκημα με αυτόν τον τρόπο…

Μάταια η πολιτική αγωγή προσπάθησε να αποδείξει ότι διεπράχθησαν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν ο εκδότης και οι 5 δημοσιογράφοι. «Το επίμαχο δημοσίευμα είχε σκοπό να δυσφημήσει ολόκληρο το ελληνικό κράτος, καθώς και όλους τους Έλληνες», τονίστηκε χαρακτηριστικά. Η εισαγγελέας πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η θέση της «εδώ είναι να εφαρμόζει το νόμο και όχι να τον «τραβάει από τα μαλλιά» ούτε να λειτουργεί με συναίσθημα»…

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Ασβεστόπουλος, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης και είχε συνεργασία με το περιοδικό, υποστήριξε ότι στόχος του δημοσιεύματος δεν ήταν η περιφρόνηση του ελληνικού λαού. Ο εκ των μηνυτών Θεοδωρος Φραγκάκης χαρακτήρισε «κατακριτέα» την απόφαση και αναρωτήθηκε «τι άλλαξε και παραδέχτηκε η ελληνική δικαιοσύνη με αυτή την απόφαση ότι οι Έλληνες είναι απατεώνες, διεφθαρμένοι και δεν πληρώνουν φόρους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου