ΔΙΕΘΝΗ

Αλώβητο το Μεξικό από τον ισχυρό σεισμό

αλώβητο-το-μεξικό-από-τον-ισχυρό-σεισμ-339305

Χωρίς πολύ μεγάλες ζημιές φαίνεται ότι ξεπέρασε το μεγάλο σεισμό των 7,4 Ρίχτερ (σύμφωνα με το USGS) το Μεξικό. Το επίκεντρο εντοπίζεται 25 χλμ ανατολικά του Ομετεπέκ, στην πολιτεία Γκερέρο. Σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο, USGS, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 18 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές υπήρξαν ζημιές σε 800 σπίτια στην πολιτεία Γκερέρο, ενώ 60 σπίτια κατέρρευσαν. Οι επίσημες πηγές αναφέρουν ότι δεν σημειώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί. Πάντως το γερμανικό πρακτορείο κάνει λόγο για πέντε τραυματίες.

Ο κυβερνήτης της Γκερέρο Άνχελ Αγκίρε δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι αρχές έκαναν έρευνες σε σχολεία και σε δημόσια κτήρια κοντά στο Ομετεπέκ, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν τραυματίες.

Στην πόλη του Μεξικού, που απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, κατέρρευσε μια πεζογέφυρα συνθλίβοντας ένα σταθμευμένο μικρό λεωφορείο, το οποίο δεν είχε επιβάτες.

Στη μεγαλούπολη των εκατομμυρίων κατοίκων «κουνήθηκαν» αισθητά αρκετές πολυκατοικίες.

Ο διευθυντής της σεισμολογικής υπηρεσίας του Μεξικού, Κάρλος Βάλντες, είπε ότι έχουν ήδη σημειωθεί περισσότεροι από έξι μετασεισμοί, ένας εκ των οποίων ήταν 5,3 Ρίχτερ.

Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό στη χώρα από τον φονικό σεισμό στην Πόλη του Μεξικού ρο 1985.

Στο μεταξύ, στο Μεξικό και συγκεκριμένα στην Οαχάκα, βρίσκεται σε σχολική εκδρομή η κόρη του Μπαράκ Ομπάμα, η 13χρονη Μάλια. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι η Μάλια δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα από τον σεισμό.

Για συνηθισμένο φαινόμενο στην περιοχή έκανε λόγο στο ΣΚΑΪ 100,3, ο καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε συγκρούονται οι δύο πλάκες του Ειρηνικού και της Κεντρικής Αμερικής με αποτέλεσμα να δίνει τέτοιου μεγέθους σεισμούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου