ΔΙΕΘΝΗ

Οι κωδικοί ελέγχου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στα χέρια αγνώστου

οι-κωδικοί-ελέγχου-του-διεθνούς-διαστ-356590

Παγκόσμια αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι ένας φορητός υπολογιστής που εκλάπη από τη NASA περιείχε κωδικούς και αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS)!

Ο γενικός επιθεωρητής της NASA, Πολ Μάρτιν, στη γραπτή αναφορά του προς την αρμόδια Επιτροπή Επιστήμης, Διαστήματος και Τεχνολογίας του Κογκρέσου, ανέφερε ότι η κλοπή του μη κρυπτογραφημένου λάπτοπ, τον Μάρτιο του 2011, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για την αποστολή εντολών και τον έλεγχο του ISS.

«H κλοπή ενός μη κρυπτογραφημένου φορητού υπολογιστή είχε ως αποτέλεσμα των απώλεια των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για την αποστολή εντολών και τον έλεγχο του ISS», επισήμανε ο κ. Μάρτιν, προσθέτοντας ότι η NASA δέχεται συνεχείς κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις.

Αλγεινές εντυπώσεις, ωστόσο, προκαλεί για την υπηρεσία το γεγονός, ότι από τον Απρίλιο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2011, είχαν εξαφανιστεί, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μάρτιν, από τη NASA 48 φορητοί υπολογιστές και συσκευές, με σημαντικά δεδομένα, που είτε αφορούσαν τις αποστολές της, όπως τις «Constellation» και «Orion», είτε προσωπικά στοιχεία των εργαζομένων της, όπως αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης των εργαζόμενων και εταιρικά μυστικά εργολάβων της NASA.

Επίσης, κατά τη διετία 2010-2011, η NASA κατέγραψε 5.408 περιστατικά παράνομης πρόσβασης και εγκατάστασης ιών στα δίκτυά της, ενώ σε κάποια από τα περιστατικά δεν αποκλείεται οι εισβολείς να δρούσαν για λογαριασμό του οργανωμένου εγκλήματος ή ξένων κυβερνήσεων.

«Μέχρι η NASA να εφαρμόσει πλήρως μια λύση κρυπτογράφησης σε ολόκληρη την υπηρεσία, ευαίσθητα δεδομένα θα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο απώλειας ή κλοπής», τόνισε ο κ. Μάρτιν, καταλήγοντας πως τα κακόβουλα λογισμικά που εγκαταστάθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της διετίας κόστισαν στην υπηρεσία περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου