ΔΙΕΘΝΗ

Αναβάλλεται η έναρξη της δίκης για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού

αναβάλλεται-η-έναρξη-της-δίκης-για-την-359674

Αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η διαδικασία θα άρχιζε τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, αργά την Κυριακή, πηγές με γνώση της υπόθεσης έλεγαν ότι η διαδικασία θα αρχίσει τελικά σε μία εβδομάδα για να δοθεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξωδικαστικών συμβιβασμών που είναι σε εξέλιξη. Την απόφαση έλαβε εκπρόσωποι και των δύο πλευρών σε συνεργασία με τον ομοσπονδιακό δικαστή.

Η ΒΡ και οι συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες μπορεί να υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόστιμα που ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια εάν κριθεί ότι ευθύνονταν για την οικολογική καταστροφή.

Στις ΗΠΑ έχουν κατατεθεί πολλές προσφυγές, από εταιρείες και ιδιώτες, που κατηγορούν την ΒΡ και τους υπεργολάβους της, τις εταιρείες Transocean και Halliburton ότι έκαναν τα στραβά μάτια ή αγνόησαν εντελώς τα σημάδια της επερχόμενης καταστροφής.

Όπως εκτίμησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Telegraph ο γενικός διευθυντής του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού, Μπομπ Ντάντλεϊ, η δίκη θα μπορούσε να τραβήξει μέχρι το 2013 ή το 2014.

Σημείωσε ακόμη ότι ελπίζει να υπάρξει μία συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη. «Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τους δισταγμούς ώστε να προχωρήσουμε μπροστά«.

Ο Ντάντλεϊ ανέλαβε τη θέση αυτή μετά την καταστροφή του 2010 η οποία απείλησε όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την ίδια την επιβίωση της εταιρείας του.

Όπως είπε, μετά την καταστροφή ο όμιλος έχει βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας. «Νομίζω ότι επί του παρόντος εφαρμόζουμε τους πιο αυστηρούς κανονισμούς στον κόσμο όσον αφορά τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είμαστε σοβαροί. Πιστεύω ότι ένα δυστύχημα όπως αυτό σου αλλάζει την αίσθηση της ευθύνης που έχεις. Νομίζω ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία θα αλλάξει, όπως θα γινόταν και σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία μετά από ένα τρομερό δυστύχημα».

Στις 20 Απριλίου 2010 σημειώθηκε έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων στ’ ανοιχτά της Νέας Ορλεάνης.

Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (ποτέ δεν εντοπίστηκαν γιατί η πλατφόρμα βυθίστηκε στον ωκεανό) και εκατοντάδες εκατομμύρια λίτρα αργού πετρελαίου χύθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού μέχρι να σφραγιστεί η πετρελαιοπηγή τέσσερις μήνες αργότερα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου