ΔΙΕΘΝΗ

«Φιλόδοξο αλλά μπορεί να πετύχει…»

φιλόδοξο-αλλά-μπορεί-να-πετύχει-359880

Την πεποίθησή του ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες και το «φιλόδοξο» του εγχειρήματος η νέα προσπάθεια στήριξης της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας μπορεί τελικώς να στεφθεί από επιτυχία εξέφρασε ο κύριος Ογκοστίν Κάρστενς, κεντρικός τραπεζίτης Μεξικού και οικοδεσπότης της Συνόδου των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G20).

Μιλώντας στη Wall Street Journal και στο MarketWatch ο Μεξικάνος τραπεζίτης ξεκαθαρίζει πως κομβικός παράγοντας επιτυχίας του νέου «ελληνικού προγράμματος» είναι η βούληση της ελληνικής πλευράς να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, ενώ δηλώνει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του νέου ελληνικού δανείου είναι μεν σημαντική, όμως δεν μπορεί παρά να έρθει επικουρικά των αντίστοιχων πρωτοβουλιών των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Στην ερώτηση του κατά πόσον θεωρεί πως η νέα βοήθεια προς τη χώρα μας θα είναι τελικώς ικανή να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της κρίσης ο κύριος Κάρστενς τονίζει:

«Η νέα συμφωνία στήριξης της Ελλάδας είναι μεν πολύ φιλόδοξη, πλην όμως εάν από ελληνικής πλευράς υπάρξει η θέληση να υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τότε αυτή η συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική».

Ενώ για τις «θυσίες» που απαιτούνται από τον ελληνικό λαό λέει:

«Συνήθως όταν εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι πολύ σκληρό στην αρχή και αυτός που το «δέχεται» πρέπει να αποδείξει την βούλησή του να το ακολουθήσει. Εάν όμως (οι Έλληνες) κινηθούν στη βάση των συμφωνηθέντων και κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους, τότε σταδιακά θα βελτιωθούν οι προσδοκίες, θα «πάρει μπρος» η αγορά και η ανάπτυξη και εν τέλει θα μπουν σε έναν ανοδικό οικονομικό κύκλο».

Και καταλήγει:

«Πιστεύω λοιπόν πως πρέπει να δώσουμε στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ένα παράθυρο αισιοδοξίας, πιστεύω πως τελικά μπορεί όντως να λειτουργήσει».

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου