ΔΙΕΘΝΗ

Βρέθηκαν σε μοναστήρι οι χαμένοι πίνακες της συλλογής του Χίτλερ

βρέθηκαν-σε-μοναστήρι-οι-χαμένοι-πίνα-361114

Επτά πίνακες που κάποτε περιλαμβάνονταν στη συλλογή έργων τέχνης του Αδόλφου Χίτλερ και οι οποίοι θεωρούνταν χαμένοι βρέθηκαν σε ένα τσεχικό μοναστήρι, όπως ανακοίνωσε σήμερα από την Πράγα ο συγγραφέας Γίρι Κούτσαρ, ο οποίος τούς ανακάλυψε.

Ο Κούτσαρ, ο οποίος έχει γράψει δύο βιβλία για τη συλλογή του Χίτλερ, διευκρίνισε ότι βρήκε τα έργα στο μοναστήρι του Ντόκσανι, που απέχει 50 χιλιόμετρα βόρεια της Πράγας. Η αξία τους υπολογίζεται ότι φτάνει τα 50 εκατομμύρια κορώνες (περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ).

«Ανήκαν στη συλλογή του Χίτλερ, στην οποία περιλαμβάνονταν περίπου 45 πίνακες, τριάντα γλυπτά, μία πινακίδα και πολλά δώρα. Όλα αυτά είχαν θεωρηθεί λάφυρα πολέμου της πρώην Τσεχοσλοβακίας» είπε ο Κούτσαρ.

Μεταξύ των επτά πινάκων είναι και το «Ενθύμιο του Στάλινγκραντ» του Φραντς Άιχορστ, του ζωγράφου που προτιμούσε ο Χίτλερ. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η συλλογή μεταφέρθηκε στο τσεχικό μοναστήρι Βίσι Μπροντ, στα νότια της χώρας, μαζί με δύο άλλες μεγάλες συλλογές: αυτήν του Γερμανοεβραίου τραπεζίτη Φριτς Μανχάιμερ και εκείνη της οικογένειας Ρότσιλντ.

Μετά τον πόλεμο, οι Αμερικανοί έφεραν στο Μόναχο τόσο τη συλλογή του Μανχάιμερ, που είχε περάσει στα χέρια του Χίτλερ το 1941, όσο και εκείνη των Ρότσιλντ, η οποία είχε κατασχεθεί στη Βιέννη το 1938. Άφησαν όμως στην Τσεχοσλοβακία τα υπόλοιπα έργα, που, σύμφωνα με τον Κούτσαρ, μπορεί να πουληθούν σε δημοπρασίες έναντι πολλών εκατομμυρίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου