ΔΙΕΘΝΗ

Μεταξύ Σάμπα και σκουπιδιών

μεταξύ-σάμπα-και-σκουπιδιών-364742

Τα σκουπίδια που εγκαταλείπουν οι επισκέπτες του καρναβαλιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Ρίο ντε Τζανέιρο. Απαιτούνται εκστρατείες ευαισθητοποίησης καθώς και αλλαγή νοοτροπίας.

Όλοι όσοι έζησαν από κοντά τα τελευταία χρόνια το διάσημο καρναβάλι του Ρίο στη Βραζιλία διαπίστωσαν το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών, αλλά και της περιβαλλοντικής μόλυνσης. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες καθαριότητας της πόλης μόνο πέρυσι τις τέσσερεις μέρες που διήρκησαν οι γιορτές του καρναβαλιού τα συνεργεία μάζεψαν από τους δρόμους 850 τόνους απορριμμάτων. Ήταν 90 τόνοι περισσότεροι από το 2010.

Συμφέρουν περισσότερο τα ανακυκλώσιμα

Μαζί με την αύξηση των επισκεπτών του καρναβαλιού στο Ρίο, μεγαλώνουν και τα βουνά των σκουπιδιών. Ο δήμος του Ρίο ντε Τζανέιρο υπολογίζει ότι το 2011 επισκέφτηκαν τις μέρες της αποκριάς 5 εκατομμύρια άνθρωποι!

Για φέτος οι υπηρεσίες καθαρισμού επέλεξαν μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των απορριμμάτων. Τα συνεργία καθαρισμού ακολουθούσαν τις μεγάλες ομάδες των καρναβαλιστών και μάζευαν επί τόπου τα σκουπίδια, ενώ στη συνέχεια καθάριζαν με πιεστικά του δρόμους. Η νέα τακτική απέδωσε. Δεν λύνει όμως το πρόβλημα.

Αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν ίσως οι αρμόδιες αρχές είναι να απαγορεύσουν τη χρήση γυάλινων και πλαστικών μπουκαλιών. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι τα περισσότερα ποτά στο Ρίο πωλούνται σε κουτάκια αλουμινίου, τα οποία όμως επειδή έχουν αξία τα συλλέγουν σχεδόν αμέσως οι ρακοσυλλέκτες και έτσι δεν επιβαρύνουν τα συνεργεία και την εικόνα της πόλης.Η συμπεριφορά του κόσμου

Τα συνεργία καθαρισμού του Ρίο ντε Τζανέιρο…εν δράση! Δυστυχώς από το Ρίο απουσιάζει η ευαισθητοποίηση του κοινού. Δεν είναι συνεπώς τυχαίο ότι κάποιοι κάδοι ξεχειλίζουν από σκουπίδια, ενώ άλλοι παραμένουν την ίδια στιγμή άδειοι. Και μόνο αυτό αρκεί για να δείξει ότι οι συμμετέχοντες στους εορτασμούς δεν γνωρίζουν καν που μπορούν να αφήσουν ποια σκουπίδια τους.

Πρόβλημα στο καρναβάλι του Ρίου συνιστά και η μέχρι πρόσφατα απουσία επαρκούς αριθμούς αποχωρητηρίων. Φέτος δημοτικές αρχές και διοργανωτές υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν λύση και έτσι στους παράδρομους των μεγάλων λεωφόρων από όπου περνούν οι διάσημες χορευτικές ομάδες του καρναβαλιού έχουν στηθεί χιλιάδες χημικές τουαλέτες.

Το καρναβάλι είναι για τις αρχές της πόλης απλά ένα τεστ. Ας μη ξεχνάμε ότι το 2014 η πόλη φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και δύο χρόνια αργότερα η Βραζιλία διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου